2min

Exposé, Dashboard en Spaces

Exposé


In Windows kennen we sinds de introductie van Windows Vista in 2006 de Flip 3D-functie, waarmee het mogelijk is om eenvoudig door alle vensters heen te schakelen. Apple voerde in 2003 met de introductie van OS X 10.3 een soortgelijke functie genaamd ‘Exposé’ in.


De functie heeft op de meeste Apple-toetsenborden zijn eigen toets. Wanneer deze toets ingedrukt wordt, worden alle vensters in één overzicht getoond. Eventueel kan dit ook per applicatie gedaan worden, wanneer van een applicatie meerdere vensters openstaan is dit natuurlijk wel praktisch.

Dashboard


Het Dashboard oogt een beetje hetzelfde als de Exposé-functie maar heeft een volledig andere functie. Dashboard werd in 2005 geïntroduceerd en lijkt veel op de Sidebar-functie van Windows uit 2006. Beiden geven de gebruiker de mogelijkheid om kleine programma’s te gebruiken. De Apple-variant krijgt de naam Widget, in Windows heten de programma’s Gadgets.


Op deze manier is het voor gebruikers simpel om bijvoorbeeld gauw het weer, de aandelenkoers, een kalender of een rekenmachine bij de hand te hebben.

Spaces


Gebruikers van een Linux-systeem zijn al heel lang met een feature als Spaces bekend. Apple heeft de functie in 2006 aangekondigd. Het idee van Spaces is simpelweg dat de gebruiker een aantal verschillende desktops tot zijn beschikking heeft, om zo het scherm opgeruimd te houden.
Er kunnen in totaal 16 verschillende ‘Spaces’ worden aangemaakt, maar standaard zijn het er vier. Zo zou de gebruiker bijvoorbeeld een Space kunnen maken voor tekstverwerking, data-invoer, chat en games.


Door op ‘F8’ te drukken wordt een overzicht van alle Spaces getoond. Vanuit hier is het mogelijk om een venster naar een bepaalde Space te verslepen. Ook is het vanuit hier mogelijk om te schakelen tussen de schermen, al kan je daar ook sneltoetsen voor instellen.

In het instellingen-menu van Spaces kan je ook instellen welke programma’s altijd op een bepaalde Space zullen verschijnen.