3min

Time Machine

Time Machine

Dit is een onderdeel dat wat meer aandacht verdient, omdat het vrij uitgebreide software is. Time Machine is software waarmee Mac OS X backups kan maken van het systeem. De software wordt gratis meegeleverd met elke Mac waar Leopard of Snow Leopard op geïnstalleerd is.

Time Machine onderscheidt zichzelf doordat het programma een nieuwe standaard in gebruiksvriendelijkheid zet voor backup-software. De software maakt net als vele andere oplossingen om de zoveel tijd een backup van de harde schijf. Time Machine doet dit standaard elk uur. Wanneer de backup-disc vol is worden de oudste backups en ook tussentijdse backups die niet uniek zijn verwijderd, om te zorgen dat nieuwere backups opgeslagen kunnen worden. Apple heeft overigens zelf ook een backup-product, genaamd Time Capsule op de markt. Een Time Capsule kan zowel draadloos als bedraad aangesloten worden op een netwerk, om zo altijd backups van een systeem te kunnen maken, zonder dat een harde schijf fysiek op een Mac zit aangesloten.

Om te zorgen dat de backupschijf niet na een klein aantal backups al helemaal vol zit, maakt Time Machine alleen maar backups van gewijzigde bestanden of van data waar nog geen eerdere versie van bestond. Van de bestanden die al in een eerdere backup verwerkt waren, wordt een ‘harde link’ gemaakt, zodat het ook buiten Time Machine om mogelijk blijft om door de backups heen te navigeren, zonder allerlei verschillende versies van de backups te moeten aanspreken om één volledige map te kunnen herstellen. Overigens is het mogelijk om bepaalde mappen niet te backuppen, mocht dit wenselijk zijn.


Zoals gezegd maakt de gebruiksvriendelijkheid van Time Machine de software uniek. Specifieker genomen hebben we het dan over de grafische interface. Wanneer Time Machine geactiveerd wordt, schuift het gewone OS X-scherm naar beneden en komt er een soort heelal voor in de plaats. Over dit heelal heen zijn een aantal onderdelen weergegeven, namelijk een balk onderaan waarmee de applicatie afgesloten kan worden en data terug kan worden gezet. Aan de rechterkant is een tijdslijn te zien met alle backups die beschikbaar zijn. Wanneer de streepjes die een backup voorstellen grijs zijn, is er geen backup van het specifieke bestand. Dat er geen backup is, komt doordat het bestand destijds nog niet bestond.

Het belangrijkste onderdeel van Time Machine vormen de venstertjes die in het midden van het scherm weergegeven worden. De gebruiker kan heel makkelijk door alle backups heen bladeren door op verschillende backup-momenten te bladeren die op de tijdslijn staan. Wanneer een nieuw backup-moment wordt geselecteerd, verandert het bovenste venster naar een weergave van hoe de map er op dat moment uit zag. Ben je dus een bestand kwijt, dan kan je deze makkelijk terug vinden op deze manier.

Stap je over op een nieuw systeem, dan kan je door middel van Time Machine al je instellingen en data direct overzetten op je nieuwe systeem. Met de Migratie-assistent kan je op je nieuwe systeem alle benodigde data binnenhalen, het is dan mogelijk om te kiezen uit verschillende opties zoals programma’s, instellingen of bestanden, of natuurlijk gewoon alles.

Ook wanneer je harde schijf ooit mocht falen, of je bent toe aan een grotere schijf, is het een makkelijke taak om al je data vanaf de externe backup over te zetten op je systeem. Door de installatieschijf van OS X in je Mac te stoppen en deze vervolgens te booten, kan je kiezen om een Time Machine-backup terug te plaatsen op het systeem.

In deel III: Verschillen tussen OS X en Windows

In het volgende deel zullen we een aantal grote en kleine verschillen tussen Mac OS X en Windows doornemen.

Onderdelen die aan bod zullen komen in het volgende deel zijn:

• Toetsencombinaties • Technische ondersteuning
• Programma’s installeren en verwijderen • Plug & Play
• Veiligheid • Talen
• Stabiliteit • Gaming

In totaal zijn er 6 delen verschenen in de reeks "Overstappen naar Mac OS X", het volgende deel is: Overstappen op Mac OS X: Deel III – Verschillen.