min

Tags in dit artikel

, ,

Beginners cursus Visual Basic 6

Dit is een tutorial voor mensen die nieuw zijn tot VB en bij het begin willen beginnen. Voor deze tutorial en VB in het algemeen is geen kennis van programmeren vereist. De volgende onderwerpen aan bod komen: de werkomgeving van VB, events, objecten.

De werkomgeving
Bij het opstarten van VB krijg je automatisch een hele reeks keuzes voorgeschoteld over welk soort project(een project is een bundel van al je code, formulieren, ed.) je wil beginnen. Meestal, en zeker in het begin zullen we Standard Exe kiezen. Dit houdt in dat je een gewoon Windows programma begint.

In VB zijn, in tegenstelling tot HTML en JAVA, het ontwerp en de code van je programma gescheiden, voor deze twee zaken zijn dan ook aparte schermen voorzien. Switchen tussen deze schermen kan door in view code of object te selecteren, maar makkelijker door de twee knoppen boven de project explorer.

Onder de project explorer bevind zich een zeer belangrijk scherm, het properties scherm. Hierin kun je de eigenschappen van je objecten veranderen, zoals te zien op de figuur hieronder.

Aan de andere kant van het scherm bevindt zich nog een heel belangrijk scherm namelijk het objecten menu. Hierin staan alle standaard objecten die je in een Windows programma tegenkomt zoals knoppen, selectierondjes, afbeeldingen,… Je kunt via dit menu zeer gemakkelijk deze objecten op je formulier plaatsen(staat naast dit menu) door simpelweg op een van deze objecten te dubbelklikken. Als je dit gedaan hebt kan je vergroten of verkleinen door je muis op de blokjes aan de rand van het object ingedrukt te houden en ze te verplaatsen. Dit gaat ook met je formulier. Je kunt de geplaatste objecten ook verplaatsen door je muis op een object ingedrukt te houden en je muis te verplaatsen.

Events
Iets wat zeer belangrijk is in VB zijn events, events zijn gebeurtenissen die met objecten gebeuren, zoals een klik, een druk van een knop maar ook een beweging met de muis. Windows is in tegenstelling tot andere OS zoals Linux en DOS geheel gebaseerd op events.Dus ook het programmeren voor Windows(en dus in VB) is een stuk anders dan het programmeren in C++(niet VC++) of Pascal, desalniettemin zijn er toch gelijkenissen.

Om gewend te raken aan het werken met events kun enkele objecten op een formulier zetten en in het codescherm kijken welke events erbij horen door het menu als hierboven

Objecten
Objecten vind je zoals voorheen al gezegd terug in het objectenmenu. Als je een object aanmaakt krijgt het standaard een naam mee zoals command1 je kan deze naam behouden maar meestal word er zelf een naam aan gegeven die uit twee delen bestaat, het eerste deel is een voorvoegsel en het tweede deel geeft meer informatie over wat het doel is van het object.
Bijvoorbeeld: cmdBereken. Het eerste deel cmd geeft aan dat het over een knop of command button gaat en het tweede deel geeft aan dat hij iets berekent hieronder vind je een lijst met alle gebruikte voorvoegsels.

Als het goed is heb je nu de basis beginselen van Visual Basic geleerd, er zullen nog meerdere VB tutorials volgen.