WAVE converteren naar FLAC
Introductie
Ik hoor regelmatig dat je als best practice FLAC-bestanden om kunt zetten naar MP3 en dan van MP3 naar WAVE, dat wil ik hier toch gaan ontkrachten. Als je van FLAC naar MP3 converteert verlies je geluidskwaliteit, dat heb ik ook eerder in deze tutorial uitgelegd. Sowieso is een FLAC-bestand al gecomprimeerd. Dus het is grote onzin om FLAC bestanden nogmaals te comprimeren, je gaat immers een .zip niet nogmaals in een .zip stoppen. Dat doe je niet omdat het je geen winst oplevert. Zo is het dus eigenlijk ook met de muziekbestanden.
Wat je dus wel kunt doen is een FLAC bestand omzetten naar een WAVE bestand. WAVE bestanden kun je namelijk met de meeste brandprogramma’s gemakkelijk op een cd branden. Later in deze tutorial zal ik uitleggen hoe je FLAC-bestanden zonder deze tussenstap rechtstreeks kunt branden. Deze informatie mag je dus als een extraatje beschouwen, zodat je zelf aan de gang kunt met het omzetten van je cd collectie.
Begin Tutorial
Converteren zal ik uitleggen in enkele simpele stappen. Voordat we beginnen start je Foobar2000 op. Dit programma is ideaal voor het converteren van WAVE-bestanden naar FLAC en vice versa. Zoek daarna een audio-cd en volg vervolgens het stappenplan.
- Stop de audio-cd in je computer en wacht even tot hij ingeladen is. Ga vervolgens via het Foobar2000 menu naar "File -> Open Audio CD…"
- Selecteer de drive die je wilt gebruiken om te converteren. Logischerwijs selecteer je de drive waar de audio-cd in zit. Kies vervolgens voor "Drive Settings".
- Je ziet dat je nu een zogenaamde "Offset correction" in kunt stellen. Om te achterhalen wat je daar in moet vullen kun je jouw cd-rom/dvd-speler opzoeken op deze website. Zorg er tevens voor dat "Limit drive speed" uitgevinkt is en zet de "Security" op ‘standard’. Het begrip security leg ik verderop in deze tutorial uit.
Mijn CDROM-speler heeft de volgende naam: "CRX216E". Als je op die naam in de lijst zoekt zie je dat er een correctie van +6 gehanteerd wordt. Daarom vul ik nu een "6" in achter "Offset correction" - Terug in het hoofdscherm van Foobar2000 kom je doormiddel van de toetscombinatie "CTRL + P" in het "Preferences" venster. Onder "Tools -> Converter" kun je de bestandsnamen die de geconverteerde bestanden automatisch krijgen aanpassen. Dit doe je door achter "Single tracks" bijvoorbeeld onderstaande code snippet te plakken.
[album artist%][%date% – ][%album%][%discnumber%-][%tracknumber%. ][%track artist% – ][%title%]
Het resultaat kun je meteen bekijken in de grijze enkele regels onder "Single tracks". Klik op "Save All" als je tevreden bent met het resultaat.
Nadat je bij stap vier de instellingen hebt aangepast of hebt gelaten zoals ze ingesteld waren wordt het tijd om dan echt te gaan converteren. - Ga via het Foobar2000 menu naar "File -> Open -> Audio CD…" en kies voor "Rip". De juiste instellingen heb je in stap drie al gemaakt. Mocht je stap drie overgeslagen hebben, dan raad ik je aan die toch even door te lezen.
- Het venster "Rip Audio CD" wordt voor je geopend. De meeste cd’s zijn opgenomen in een database. Als je net als ik geen zin hebt om al de cd-informatie handmatig in te geven klik je op de knop "Lookup". De database wordt doorzocht en je krijgt de gevonden informatie te zien.
- Je kunt nu in het venster "Tagger" de gegevens eventueel verder naar wens aanvullen. Vervolgens bevestig je door op "Update files" te klikken. Al de benodigde cd-informatie is nu voor je ingevuld.
- Je kunt nu kiezen of je allemaal aparte bestanden wilt maken of dat je één groot bestand wilt + CUE bestand. Hier laat ik je weer de vrije keus, ik kies in dit geval gewoon voor losse bestanden ofwel "Separate file for each track".
- Klik dan op de knop "Rip", de bestanden worden kort gecontroleerd en na een aantal seconden (afhankelijk van de snelheid van je computer) verschijnt het venster "Converter Setup". Kies nu uit het dropdown-menu naar welk formaat je wilt converteren. Daar deze tutorial hoofdzakelijk over FLAC gaat, kies ik natuurlijk voor "FLAC, level 5". Laat de overige instellingen met rust en bevestig simpelweg door op OK te klikken.
Als je een hoger level kiest worden de bestanden zwaarder gecomprimeerd. Het converteren duurt dan langer. Hoe lager het level hoe minder zwaar de compressie is waardoor je FLAC bestanden dus groter worden. FLAC, Level 5 is daarom over het algemeen bekeken een prima keus. - Geef een doellocatie op en bevestig met OK. Het converteren/rippen is nu begonnen. Wacht de aangegeven tijd af en geniet daarna van je eigen gemaakte FLAC-bestanden. Voor deze tutorial heb ik gewoon het bureaublad als doellocatie gekozen. Heb je een speciale muziekmap op je computer aangemaakt, dan kies je die natuurlijk als jouw doellocatie.
Security
De "standaard" wijze vereist twee identieke CRCs op elk blok om over te gaan (Er zal 128 keer herlezen worden als er fouten optreden). De "paranoïde" wijze is ongeveer hetzelfde, maar in plaats daarvan wil het vier identieke CRCs; het is absolute overkill en zou niet op iets anders moeten worden gebruikt dan op werkelijk slecht beschadigde schijven.
Waar CRC voor staat
Cyclische Overtolligheidscontrole of in het engels Cyclic Redundancy Check, is een manier om bitfouten die optreden tijdens gegevensopslag of transport te detecteren en is te zien als een geavanceerde checksum.