2min

Tags in dit artikel

Gedeelde mappen aanmaken

Mappen beheren


Een netwerk tussen verschillende computers is erg leuk, maar dan moet je natuurlijk wel in staat kunnen zijn om met meerdere gebruikers toegang te hebben tot gedeelde mappen. Deze rechten kun je aanpassen via het "Terminalvenster"

Stel, je wilt een map "Shared" aanmaken, en deze moet door de eigenaar en groepen aangepast kunnen worden, maar overige gebruiker mogen hem alleen lezen en bestanden erin uitvoeren of openen. Dit vereist een aantal, wellicht overweldigende, commando’s.

Alleerst maak je de map aan. Dit doe je door in het terminalvenster gebruik te maken van het commando sudo en vervolgens een map aan te maken. Het beste kun je dit doen in het "Bestandssysteem". Dit is de root map van Ubuntu. Dit doe je als volgt:
Om zeker te weten dat we de map in de root dir aanmaken, typ je:
Code
1
cd /

Hierna gebruik je het volgende commando om de map aan te maken:
Code
1
sudo mkdir Shared

Er staat in je root-map nu een nieuwe map, genaamd "Shared". Om de eigenaar van deze map te wijzigen maak je gebruik van het commando "chown". Ik wil mezelf eigenaar maken. Dit heeft als voordeel dat je in Ubuntu zelf de rechten kunt wijzigen, waardoor vele terminalcommando’s achterwege gelaten kunnen worden. Als eerste vertel je het terminalvenster dat je naar de root map wilt.
Code
1
cd /

Om mezelf rechten te geven typ ik, jij moet uiteraard je eigen gebruikersnaam invullen:
Code
1
sudo chown lolgast /shared

Ga nu naar de map "shared, druk er met de rechtermuisknop op en kies voor "Eigenschappen". Bij het tabje "Rechten" kun je nu toekennen welke group rechten heeft tot de map en welke rechten dit zijn.

Wanneer je zelf geen eigenaar bent van een map, maar toch de rechten wilt wijzigen, kan dit met behulp van het "chmod" commando. Hoe dit in zijn werk gaat kun je lezen in deze tutorial, geschreven door Chezzer.