Abonneer je gratis op Techzine!

Aansluiten

Meestal wordt een handleiding meegeleverd voor het aansluiten van CCFL’s. Een algemeen geldend schema is iets als onderstaand:

Een algemeen schema voor het aansluiten van CCFL’s

Kabels verlengen


Voor het verlengen van kabels van CCFL’s zijn twee vuistregels:

1) De kabels tussen inverter en buisjes NOOIT bewerken
2) Alles voor de inverter boeit niet, zo lang er maar veilig 12 volt gelijkstroom bij de inverter komt.

Duidelijker dan dat kunnen we niet zijn.

Omdat de kabels tussen de inverter en de lampen werken met een hele kleine stroomsterkte is het af te raden om deze kabels te verlengen of verkorten. Daarmee verandert namelijk de weerstand van de draad en dat heeft direct gevolgen bij een lage stroomsterkte. Niet doen dus, je zult zien dat je CCFL’s niet meer normaal functioneren. Als gevolg van de hogere weerstand door het aanbrengen van solderingen en het eventuele langere draadje zullen je buisjes niet meer volledig branden.

De kabels naar de inverter werken met een lage spanning (slechts 12 volt) maar met een veel hogere stroomsterkte. Hiervoor maakt het geen verschil of de kabel wat langer of korter is, of er een schakelaartje meer of minder tussen zit enzovoorts. Zolang de inverter maar 12 volt krijgt werkt het allemaal prima.

De draden naar de lampen toe kunnen soms vrij kort zijn, maar omdat verlengen geen optie is moet je soms wat creatief zijn. Een uitdaging voor de modder zogezegd.