HTC ziet winst halveren in tweede kwartaal

Business
HTC ziet winst halveren in tweede kwartaal

HTC verwachtte in het tweede kwartaal van 2012 goede zaken te doen, maar kwam daar later op terug door de verwachtingen naar beneden bij te stellen. De kwartaalcijfers zijn inmiddels binnen en in vergelijking met dezelfde periode in 2011 is de winst van het Taiwanese bedrijf gehalveerd.

HTC’s cijfers zijn nog niet door de accountant gecontroleerd, maar geven doorgaans wel een aardig beeld van hoe de zaken er voor staan bij de fabrikant van smartphones en tablets. HTC behaalde een omzet van 3,05 miljard dollar, maar verwachtte in april een bedrag van 3,65 miljoen dollar. In juni werd dit bedrag bijgesteld naar 3,03 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat bedraagt zo’n 275 miljoen doller en de nettowinst is vervolgens 248 miljoen dollar. In vergelijking met het tweede kwartaal in 2012 zijn de resultaten niet al te best voor HTC, de winst keldert namelijk met 57 procent.

Hoewel de cijfers wel overeenkomen met HTC’s laatste schattingen, verwachtte het bedrijf aan het einde van het eerste kwartaal betere zaken te doen dan achteraf is gebleken. Wel kan gesteld worden dat HTC de aandeelhouders ruim van tevoren heeft gewaarschuwd voor een lagere omzet.

HTC’s cijfers worden sterk beïnvloed door slechte verkopen in Europa, maar ook door onderzoeken die het bedrijf aan de broek kreeg naar aanleiding van vermeende patentschendingen. Er werd tijdelijk een verkoopverbod ingesteld voor de HTC One-reeks, maar dit verbod is inmiddels opgeheven.