2min

Tags in dit artikel

,

Het opinie e-magazine Onlijn.nl zal voor de verkiezingen van januari 2003 evenals vorig jaar flink inzetten. Interviews met lijsttrekkers, columns, webcams en weblogs, geen internetjournalistiek middel wordt geschuwd om het evenement te belichten. De aftrap van Onlijn.nl/verkiezingen vindt nu al plaats met de introductie van de Onlijn Metapeiling, de meest betrouwbare politieke peiling, doordat de andere peilingen erin verwerkt worden. Tevens zullen de cijfers van de belangrijkste meetbureau’s en -methoden wekelijks met elkaar vergeleken worden.

Het opinie e-magazine Onlijn.nl heeft ervaring in het verslaan van de Tweede Kamerverkiezingen. Op 15 mei was het internetmagazine aanwezig met een complete internetmarathon. Webcams, weblogs en e-mailservice ontbraken niet, maar ook de kenmerkende Onlijn.nl invalshoek was niet afwezig: ‘kleinschalig, interactief en origineel’. Ook op 22 januari zal het opinieblad met 30.000 mailabonnees weer zijn licht over het Binnenhof laten schijnen. Ditmaal zullen ook imagologen, politicologen en partijcorrespondenten het publiek van deskundig commentaar voorzien.

De aftrap voor de Onlijn.nl verkiezingsdag begint met de introductie van de Onlijn Metapeiling. Het principe is verassend eenvoudig: selecteer in plaats van duizenden mensen alleen de meetbureau’s als respondenten. Middel de gegevens die zij uit de maatschappij onttrekken en de Onlijn Metapeiling is per definitie een nog meer betrouwbaar getal. Tenminste als één van de meetbureau’s geen significant slechter resultaat levert. Een kleine blik op de verkiezingsuitslag van mei 2002, leert dat zoiets niet het geval lijkt. Bovendien blijkt dat de Onlijn Metapeiling de voorspellingen van NIPO, Interview en Volkskrant PAM in de verkiezingen van mei zou hebben verslagen (gemeten naar de vier grootste partijen).