2min

Tags in dit artikel

, ,

Een nieuwe hogesnelheidskabel die onderwater Oost-Afrika met de rest van de wereld moet verbinden, staat op het punt om in gebruik te worden genomen, zo laat de overheid van Kenia tegenover de BBC weten.

De lancering van de door de Keniaanse overheid ondersteunde East African Marine System (TEAMS) staat al langer op het programma, omdat providers veel klachten ontvangen over trage verbindingen en hoge prijzen.

Internetproviders hebben de snelheden verhoogd en kosten verlaagd sinds de Seacom-kabel in augustus in Afrika in gebruik werd genomen. Echter, gebruikers laten weten het nog steeds veel te duur te vinden.

Bitange Ndemo, overheidsmedewerker, liet weten dat er bewijs is dat internetserviceproviders klanten afzetten. Bijna twee maanden nadat de eerste hogesnelheidskabel aangesloten was, bleef de snelheid van de door Kenia’s grootste internetprovider handmatig beperkt tot 1 megabit per seconde.

Die snelheid wordt bovendien alleen ’s nachts en tijdens weekeinden gehaald voor een jaarlijkse prijs van 966 euro. Het gemiddelde jaarloon van een Keniaan is 480 euro, zo werd geschat door de VN.

Tot eind juli waren Oost-Afrikaanse internetgebruikers verplicht om voor internetverbindingen te betalen die via dure satellieten verliepen. Echter, dankzij de onmiddellijke beschikbaarheid van de TEAMS-kabel, die snelheden kan halen tot 1,28 terabits per seconde, menen de overheid en ISP’s dat goedkoop internet eindelijk voor de deur staat.

Bovendien wordt de kabel doorgetrokken naar andere Oost-Afrikaanse landen. "De kabel is hier, hij werkt en ze verkopen capaciteit", aldus Bitange Ndemo tegenover de BBC.

Echter, sommigen in Nairobi denken dat de kabel niets meer dan een hype is. "Ik dacht dat zodra de kabel er is we na een weekje snel internet thuis hebben", vertelt Ken Kasima, een ontwikkelaar voor het succesvolle crowdsourcingplatform Ushahidi.

Dat is echter niet het geval. "Je moet stages doorlopen om een infrastructuur en de inhoud ervan op te bouwen", vertelt Jonathan Somen van Acces Kenya. "Hoe meer mensen verbonden worden, hoe meer de economie groeit en de prijzen van internet dalen, maar je kan niet verwachten dat na glasvezel al onze gebeden ineens worden verhoord."