3min

CTO van Nokia Rich Green heeft verlof opgenomen en keert volgens de geruchten niet meer terug bij Nokia. Deze keuze zou Green hebben gemaakt nadat er onenigheid zou zijn ontstaan binnen Nokia. Green zou het niet eens zijn met de beslissing om MeeGo te laten vallen. Intern bij Nokia zouden meer bestuurders hun twijfels hebben bij de huidige strategie en volgens geruchten kloppen de overname kandidaten al op de deur.

Green zou alles behalve tevreden zijn met de huidige gang van zaken bij Nokia en de gekozen strategie. Dit weet de krant Helsingin Sanomat vandaag te melden. Volgens de krant zou Green niet blij zijn met de keuze om het besturingssysteem MeeGo te laten vallen. Dit besturingssysteem is ontwikkeld door Nokia en Intel samen, maar Nokia richt al zijn pijlen nu op Windows Phone.

Eerder dit jaar kondigde Nokia een samenwerking aan met Microsoft, Nokia gaat Windows Phone gebruiken als primair mobiel besturingssysteem en Symbian en MeeGo moeten daarvoor wijken. Hierdoor blijft Intel alleen over met MeeGo, die inmiddels andere fabrikanten in de vorm van bijvoorbeeld Asus bereidt hebben gevonden om in te stappen in MeeGo. Green is van mening dat MeeGo veel potentie heeft en Nokia hier niet zomaar uit zou moeten stappen.

Dit is niet het enige slechte nieuws over Nokia. De telefoonfabrikant kampt momenteel met nogal wat problemen en tegenvallende verkoopcijfers. Intern zou er daarom veel onenigheid bestaan over de keuze om zo exclusief met Microsoft in zee te gaan, meer bestuurders zouden zich ernstige zorgen maken. Zo meld de WSJ dat Microsoft wel erg veel invloed heeft binnen Nokia en daardoor zouden er veel vraagtekens zijn ontstaan over de samenwerking tussen de twee bedrijven. Ook het feit dat de CEO van Nokia, Stephan Elop, hiervoor werkzaam was bij Microsoft doet hier geen goed aan.

Volgens verschillende bronnen lijkt het erop dat Rich Green in elk geval niet terug zal keren bij Nokia. Nokia’s doel is om in 2012 met verschillende Windows Phone toestellen op de markt te komen en dan moeten de verkopen, de winstcijfers en het marktaandeel weer flink gaan stijgen. Maar zowel Nokia als Windows Phone moeten zich beide nog gaan bewijzen in de smartphone-markt, als een van de twee mislukt dan komt Nokia in serieuze problemen.

Of Nokia in 2012 echter nog bestaat is weer een andere grote vraag, in het geruchtencircuit gaan hardnekkige geruchten de ronde dat zowel Microsoft als Samsung een overnamebod aan het voorbereiden zijn om Nokia in te lijven. Volgens de geruchten zou het overnamebod van Microsoft ongeveer 18 miljard zijn. Hoeveel Samsung mogelijk wil betalen voor Nokia is nog onduidelijk. Ook zijn er twijfels waarom Samsung interesse zou hebben in Nokia, Samsung is momenteel al zeer succesvol in de smartphone-markt en heeft ook een licentie om Windows Phone toestellen te maken. Het zou dan echt gaan om de naam Nokia en mogelijk de rechten op de mobiele besturingssytemen Symbian en MeeGO.

Samsung heeft daarentegen wel de middelen om van Nokia weer een groot telefoniebedrijf te maken, het zou bijvoorbeeld voor een soortgelijke strategie kunnen kiezen als bij het Samsung label. Wat zou betekenen dat er Nokia toestellen zouden komen met Windows Phone, Android en Symbian, maar wellicht ook met MeeGO en Bada, Samsung’s eigen mobiele besturingssysteem. Maar dat is wel erg veel speculatie, de komende maanden zal eerst moeten blijken of Nokia wordt overgenomen en door wie.