1 min

Uit militaire documenten die zijn buitgemaakt bij een hack op Symantec, zou blijken dat Apple, RIM en Nokia zogenaamde backdoors in hun besturingssystemen hebben gestopt, zodat de Indiaase overheid zichzelf toeqang kan verschaffen tot de smartphones van deze merken.

Volgens de militaire documenten zouden in elk geval Apple, Nokia en RIM een contract hebben getekend met de Indiaase overheid waarin staat vastgelegd dat deze bedrijven hun smartphones mogen verkopen in India zolang de overheid toegang krijgt tot de toestellen. Hierdoor is het kinderlijk eenvoudig voor de militaire inlichtingendienst van India om het berichtenverkeer te onderscheppen. Of er nog meer telefoonfabrikanten zijn die een dergelijke overeenkomst zijn aangegaan is onduidelijk, al is dit wel aannemelijk.

In elk geval zit er dus in iOS, Symbian en Blackberry OS een zogenaamde backdoor waarmee inlichtingendiensten zichzelf toegang kunnen verschaffen tot je smartphone. Een andere belangrijke vraag is dan ook, welke overheden een soortgelijk contract hebben met deze fabrikanten en ook toegang hebben tot al deze informatie.