De afgelopen maanden verkeerde de Microsoft Whiteboard-app in een besloten preview. Maar daar wordt de app nu uitgehaald, want de publieke preview is eindelijk beschikbaar voor het bredere publiek. Microsoft belooft met de app een “grenzeloos canvas” waarop je kan tekenen en waaraan tegelijk met anderen kan werken.

Dat meldt Microsoft vandaag in een blog op zijn website. “Microsoft Whiteboard Preview is ontworpen voor iedereen die zich bezighoudt met creatief, vrij denken voordat ze tot hun uiteindelijke output komen. Het is ontworpen voor teams die samen en op een afstand moeten designen en bijschaven, en werkt op meerdere apparaten.”

Beschikbaarheid en functionaliteit

De Microsoft Whiteboard Preview wordt vandaag uitgerold naar alle Engelstalige versies van Windows. Andere talen worden de komende maanden toegevoegd. Iedereen met een Windows 10-apparaat kan gratis gebruik maken van de dienst. Wel moet de gebruiker beschikken over een Office 365-account.

Wat Microsoft betreft zijn er drie zaken waar de nadruk op ligt bij deze app:

  • Moeiteloos samenwerken: Whiteboard is een app waar compleet nieuwe concepten op gecreëerd kunnen worden. Belangrijk is dat er ook updates toegevoegd kunnen worden. Zo kan je een stickynote toevoegen met een idee of bijvoorbeeld een diagram om aan te geven wat je verbeterd zou willen zien. Daar bovenop kunnen ook afbeeldingen toegevoegd worden ter inspiratie.
  • Natuurlijk werken: Microsoft schrijft dat er ondersteuning is voor meerdere soorten input: via pen en vinger. Afhankelijk van de keuze die je maakt, herkent de software je intentie en past het de output daar op aan.
  • Intelligente inkt: De laatste functie waar Microsoft nadruk op legt, is iets dat het bedrijf intelligente inkt noemt. Als je bijvoorbeeld uit de losse pols een tabel tekent, kan de software die omzetten naar een kaarsrechte.