1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Online muziekdienst Aimster moet voorlopig uit de lucht blijven. De dienst moet eerst bewijzen dat gebruikers meer kunnen doen met de dienst dan het illegaal uitwisselen van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dit heeft een Amerikaans hof van beroep gisteren bepaald.

Aimster is sinds vorig jaar december uit de lucht. Via het peer-to peer programma dat het midden houdt tussen AOL instant messaging en Napster software kunnen gebruikers onderling databestanden als audiofiles, digitale foto’s en video’s uitwisselen. De dienst heeft nieuwe hoop gekregen nadat een rechter in Los Angelas afgelopen april oordeelde dat de Grokster en Morpheus diensten in de lucht mochten blijven, omdat ze niet verantwoordelijk zijn voor datgene wat hun gebruikers over het netwerk uitwisselen. Net zoals fabrikanten van videobanden niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor het illegaal op tape zetten van auteursrechtelijk beschermde films.

Rechter Richard Posner oordeelde maandag echter dat deze redenering niet opgaat voor Aimster, omdat in de handleiding van de dienst het downloaden van beschermde songs wordt aangemoedigd. Aimster zou er volgens de rechter beter aan doen als het kan bewijzen dat de dienst gebruikt kan worden voor toegang tot muziek dat al eigendom is van de gebruiker. Aimster-oprichter Johnny Deep is niet geheel ontevreden met de uitspraak. Het maakt het volgens hem makkelijker te bewijzen dat Aimster wel degelijk gebruikt kan worden voor legitieme zaken. En met dat bewijs zal hij zeker komen als de zaak opnieuw voor de rechter komt.