2min

Tags in dit artikel

,

In de afgelopen week raakte een website in opspraak toen de Inspectie van Gezondheidszorg meldde dat de arts die aan de site verbonden is, een pijnstiller (Depronal) had voorgeschreven aan een 44-jarige vrouw uit Gelderland. Zij gebruikte het middel om zelfmoord te plegen.
Het gaat hier in dit geval over de website dokteronline.com.

Het is inmiddels al de vierde persoon die zelfmoord pleegt met een medicijn dat ze via internet hebben besteld, laten twee consulenten van stichting De Einder in NRC Handelsblad weten. De Einder is een landelijke stichting die mensen met een doodswens bijstaat.

Volgens de consulenten hebben zij nog met drie andere mensen gesprekken gevoerd die via het verkregen Depronal van de website zelfmoord hebben gepleegd.
Meer dan tien anderen met zelfmoordplannen gaven de site als mogelijkheid om aan een overdosis medicijnen te komen. Over deze personen is het niet bekend of ze in hun opzet zijn geslaagd.

De vrouw uit Gelderland liet zich ook begeleiden door een adviseur van De Einder. In een brochure van de stichting wordt het medicijn Depronal, wat onder de Opiumwet valt, genoemd als een van de manieren om zelfmoord te plegen.

De artsenorganisatie KNMG wil dat er een eind komt aan de verstrekking van zware medicijnen via internet. "Wij vinden dat het voorschrijven van geneesmiddelen via internet heel beperkt moet plaatsvinden en alleen als je weet dat het geen risico’s met zich meebrengt", verklaarde beleidscoördinator gezondheidsrecht J. Legemaate zaterdag in televisieprogramma NOVA.

Legemaate zei dat de arts die de pijnstiller Depronal voorschreef eerst de aanvrager gezien en onderzocht zou moeten hebben voordat hij zo’n recept mocht uitschrijven.

Volgens minister Hoogervorst is het een ‘ongewenste ontwikkeling’ dat internetartsen medicijnen voorschrijven aan mensen met wie ze geen behandelingsrelatie of fysiek contact hebben.
Hij laat weten dat er geen nieuw verbod nodig is, zoals de Kamer eigenlijk voorstelde.