Pegasystems is een schadevergoeding van meer dan twee miljard dollar aan Appian verschuldigd. Volgens Appian nam Pegasystems een aannemer van Appian in dienst om bedrijfsgeheimen te stelen.

Zowel Appian als Pegasystems ontwikkelen low-code-platformen. De organisaties concurreren op vlak van patenten, klanten en personeel.

Tussen 2012 en 2014 ging Pegasystems te ver. De organisatie nam een aannemer van Appian in dienst. Onlangs bepaalde een Amerikaanse rechtbank dat de aannemer is misbruikt om bedrijfsgeheimen van Appian te stelen. Een illegale zet, met een schadeclaim van twee miljard dollar als gevolg.

Amerikaanse rechtszaken worden beslist met een jury van burgers. In de afgelopen zeven weken kwamen de juryleden van een rechtbank in Virginia tot de conclusie dat Pegasystems schuldig is aan ’trade secret misappropriation’ en een overtreding van de ‘Virginia Computer Crimes Act’. Voor het eerstgenoemde feit moet Pegasystems twee miljard dollar aan Appian betalen.

Tip: Haal je doelen met low-code: in gesprek met Appian, Mendix, OutSystems, UiPath en USoft

De zaak

In 2012 maakte Pegasystems contact met Youyong Zou, een aannemer die toentertijd meewerkte aan een overheidsopdracht van Appian. De aannemer had toegang tot de interne ontwikkelingssystemen van Appian. Volgens Appian maakte de aannemer tientallen video-opnames van Appians ontwikkelingssystemen. De organisatie beweert dat de video-opnames bij Pegasystems werden aangeleverd. Pegasystems zou de opnames gebruikt hebben om zijn eigen producten op te poetsen en salesmedewerkers te informeren over de vooruitgang van de concurrent. Volgens Appian stond het project bij Pegasystems bekend als ‘Project Crush’.

De jury van de rechtszaak is het met Appian eens. “Daar zijn we dankbaar voor”, reageerde Christopher Winters, General Counsel bij Appian. De schadevergoeding van twee miljard dollar is het hoogste bedrag dat ooit door een rechtbank in Virginia is opgelegd.

Pegasystems legt zich niet bij het oordeel neer. “We zijn het ten zeerste oneens met de beweringen. Dit is het resultaat van een grote fout”, reageert Pega’s VP Corporate Communications, Lisa Pintchman. “We gaan zeker in beroep tegen wat volgens ons een onrechtvaardig resultaat is. We zijn van mening dat we de verdediging in huis hebben om dit ongedaan te maken. Toch kan het proces van beroep jaren in beslag nemen.”

Tip: Pegasystems beweegt mee naar ISO 20022, de nieuwe financiële datanorm