1 min

Een tweetal grote aandeelhouders van Aveva hebben moeite met de mogelijke overname van de Britse industriële softwarespeler door Schneider Electric. Het geboden overnamebedrag van 11 miljard euro (9,5 miljard Britse Pond) is in hun ogen te laag.

De twee belangrijke aandeelhouders, Mawer Investment Management en M&G Investments, vinden het overnamebedrag te laag. Volgens de eerste aandeelhouder is het geboden bedrag erg opportunistisch. De investeerder zal daarom tegenstemmen. Ook de tweede aandeelhouder zou deze mening zijn toegedaan.

Lage aandeelwaarde en koers Britse pond

Volgens de investeerders maakt Schneider Electric misbruik van de lage aandeelwaarde van Aveva van dit moment om zijn bod voor dit bedrag uit te brengen. Volgens het bod wordt 34,45 euro (31 Britse Pond) per aandeel Aveva betaald.

Reden voor de onvrede over het overnamebod bij beide investeringsmaatschappijen is dat Aveva vanwege de verslechterde marktomstandigheden door de oorlog in Oekraïne en andere macro-economische oorzaken onlangs een winstwaarschuwing voor het komende financiële jaar heeft doen uitgaan. Dit had natuurlijk gevolgen voor het aandeel op de beurs.

Daarnaast is het Britse pond in waarde gedaald tegenover andere valuta. Dat is ook van invloed op het geboden overnamebedrag, aldus beide investeringsmaatschappijen.

Definitieve overname in 2023

Schneider Electric is al meerderheidsaandeelhouder in Aveva sinds 2017. Desondanks moet voor de complete overname de toestemming van alle aandeelhouders worden verkregen. De industriële techgigant verwacht nog steeds dat de overname volgens jaar zijn beslag krijgt. Beide bedrijven blijven onafhankelijk van elkaar opereren.

Tip: Schneider Electric neemt Aveva over voor 11 miljard euro