2min

Zendesk is nu definitief in handen gekomen van private investeerders, door een deal van bijna 9,9 miljard euro (10,2 miljard dollar). Hiermee komt een einde aan een zeer onrustige periode voor de CRM- leverancier, sinds begin dit jaar de overname van Momentive door activistische aandeelhouders werd afgeblazen.

Concreet heeft nu een groep van private investeerders, onder leiding van de private equity-investeerders Hellman & Friedman en Permira het bedrijf voor 10,2 miljard dollar overgenomen. De aandeelhouders ontvangen voor hun aandeel Zendesk 77,50 dollar.

Onrustig jaar voor Zendesk

Met deze definitieve overname komt een einde aan een bijna jaar lange strijd om de CRM-leverancier. In februari van dit jaar ketste een geplande overname van het bedrijf Momentive Global, eigenaar van het bekende SurveyMonkey, voor 3,9 miljard dollar af. De aandeelhouders gingen niet akkoord met de geplande uitruil van aandelen en vonden de overname te risicovol.

In dezelfde maand zou Zendesk ook een bod van een consortium van een aantal niet nader genoemde private investeringsmaatschappijen van 16 miljard dollar hebben afgewezen.

Deze problematiek was voor de activistische investeerder JANA Partners aanleiding te willen ingrijpen. De aandeelhouder vond dat het Zendesk-management niet wist wat er buiten het bedrijf speelde en dat de steun van aandeelhouders voor de plannen momenteel op het laagste punt ooit lag. De aandeelhouder wilde daarom graag snel verandering zien in het management en introduceerde zelf vier potentiële kandidaten.

Zendesk reageerde op deze kritiek door te overwegen zichzelf te koop te zetten en legde daarvoor onder meer contact met private investeerders. Uiteindelijk zag de CRM-leverancier, na onderzoek, hiervan af, maar interesse van private investeerders bleef. Eind juni werd daarom aangekondigd dat Zendesk toch voor 10,2 miljard dollar in handen zou komen van de nu uiteindelijke eigenaars.

Dit leidde weer tot meer onrust onder de aandeelhouders. Zij stuurden deze aan op vervanging van het management en het doen afketsen van de verkoopdeal. Uiteindelijk stemde in september dit jaar een meerderheid van de aandeelhouders voor het doorgaan met de nu afgesloten verkoopdeal.

Rust nog niet duidelijk

Of met de nu afgesloten verkoopdeal de rust bij Zendesk terugkeert, is nog onduidelijk. Ook Zendesk heeft net als andere techbedrijven de wind tegen en heeft onlangs moeten aankondigen dat het 5 procent van alle medewerkers gaat ontslaan.