2min

Google gaat de aanval openen op ChatGPT van OpenAI en het eigen LaMDA AI-model aan Search koppelen. Ook moet dit model uiteindelijk aan tools als Google Docs en Gmail worden gekoppeld, zo bevestigde CEO Sundar Pichai tijdens een recente earnings-call van moederbedrijf Alphabet. De aanval komt mogelijk deze week al tijdens een event rondom Search.

In de call gaf de Google CEO aan dat het natural language model LaMDA van wordt geïntegreerd met de zoekfunctionaliteit in Google Search. Daarnaast gaat Google ook zijn andere AI-model PaLM ‘voor iedereen’ beschikbaar maken. De voorkeur wordt in eerste instantie echter aan LaMDA gegeven.

Door het LaMDA-model aan Search toe te voegen, verwacht het bedrijf nieuwe use cases te ontwikkelen en deze te bedienen. Onderdelen van deze integratie zijn wellicht de introductie van een op het AI-model gebaseerde ‘Apprentice Board’ chatbot-applicatie en een nieuw ontwerp van de resultatenpagina’s na een zoekopdracht in Google Search. Deze zoekmachine moet dan ook op AI gebaseerde antwoorden tonen. Ook Google Cloud moet van het AI-model gaan profiteren

Integratie met Google Docs en Gmail

Naast de integratie met Search zal het AI-model LaMDA waarschijnlijk ook worden toegevoegd aan productiviteitsoplossingen van Google. Denk daarbij vooral aan Google Docs en Gmail.

Verder is de techgigant van plan nieuwe tooling en API’s voor ontwikkelaars, creative professionals en partners te ontwikkelen. Met deze tooling en API’s kunnen zij dan zelf hun eigen applicaties bouwen met de AI-modellen en daarvoor nieuwe mogelijkheden ontdekken.

Mogelijk deze week al concreter nieuws

Aanstaande woensdag organiseert Google een event rondom search, waarop het mogelijk al een concurrent voor ChatGPT presenteert. “Wij herdefiniëren hoe mensen informatie zoeken, verkennen en ermee omgaan, waardoor het natuurlijker en intuïtiever dan ooit wordt om te vinden wat je nodig hebt. Kijk naar het event en leer samen met ons hoe we de toegang tot informatie verbeteren voor mensen overal, via Search, Maps en meer.”

Aanval op ChatGPT

Met de aankondiging van de CEO lijkt Google de aanval te openen op ChatGPT. De techgigant leek in eerste instantie een beetje verrast door de ophef die deze AI-applicatie van OpenAI veroorzaakte, maar wil daar nu dus een concurrerend antwoord op geven. Eerder riep de techgigant de hulp in van oprichters Larry Page en Sergey Brin om een antwoord te vinden op de slimme AI-tool.

Ook concurrent Microsoft zit niet stil. Dat heeft onlangs flink in OpenAI geïnvesteerd en gaat daarnaast ChatGPT integreren in onder andere zijn Bing-zoekmachine en ook Office.

Tip: Microsoft gaat ChatGPT toevoegen aan Bing en Office