Nvidia partnert met Mercedes-Benz om de autoproductie te optimaliseren. Door een digital twin van de volledige fabricage en assemblage te maken, kan het Duitse automerk precies uitvogelen hoe het zo efficiënt mogelijk te werk gaat.
Mercedes-Benz wil met hulp van de digital twins een blauwdruk te creëren voor meer dan 30 fabrieken wereldwijd. Men hoopt defecten te voorkomen, beter te coördineren met leveranciers en assemblagehallen 50 procent sneller op te kunnen zetten. Faciliteiten in Rastatt (Duitsland), Kecskemét (Hongarije) en Beijing worden als eerste genoemd om de nieuwe technologieën toe te passen. Van de Hongaarse fabriek zou al een volledige digital twin zijn opgezet.
Het digitaliseren van een werkproces is niet nieuw: digital twins komen overal voor en in de autowereld bijvoorbeeld ook bij Formule E-races. Bij een digital twin poogt een bedrijf een zo realistisch mogelijke digitale representatie te maken van de werkelijkheid om vooraf fouten op te sporen en verbeteringen aan werkprocessen toe te passen. Eveneens zijn Nvidia en Mercedes geen onbekenden van elkaar: in 2020 hielp Nvidia de automaker al met “software-defined” voertuigen. Het ging daarbij om nieuwe voertuigen met geavanceerde soft- en hardware, uitbreidingen van zelfrijdende functies en andere updates. Zo is de “digital first”-aanpak van Mercedes breder dan alleen het vernieuwen van fabrieken.
Besparing dankzij AI
Eén groot probleem hoopt Mercedes zoveel mogelijk op te lossen met digital twins: het moeten stopzetten van productie. Predictive analytics met hulp van AI kunnen ervoor zorgen dat onderhoud op tijd gebeurt. In het Duitse Rastatt monitort AI sub-processen die in een pilot getest worden, waarbij een energiebesparing van 20 procent bereikt zou zijn.
De digitale simulaties draaien op Nvidia’s Omniverse-platform. Een introductievideo van Nvidia over dit platform suggereert wellicht dat het voornamelijk geschikt is voor 3D-modellering en game-design, met als oorspronkelijk doel om Pixar te assisteren bij het maken van animatiefilms. Echter gaat het hier inmiddels om een breed aanbod aan gekoppelde applicaties voor professionele doeleinden. Concreet biedt het een bedrijf als Mercedes-Benz de mogelijkheid om auto’s en de fabricage ervan te digitaliseren en verder uit te testen. Samen met Nvidia ziet Mercedes-Benz een toekomst tegemoet waarbij fabrieken flexibeler kunnen opereren en zo min mogelijk downtime hebben.
Beluister ook onze podcast over de privacy-gevaren rondom moderne auto’s: