2min

Berichtendienst iMessage van Apple ontkomt mogelijk aan de regelgeving van de EU Digital Markets Act. Volgens de EU zou de berichtendienst niet populair genoeg zijn onder zakelijke gebruikers, waardoor het niet aan de regelgeving hoeft te voldoen.

De DMA houdt Big Tech de laatste tijd flink bezig. De regelgeving verplicht populaire IT-diensten en -platformen om te voldoen aan een reeks voorschriften op het gebied van interoperabiliteit, eerlijkheid en privacy. Dit om de onderlinge concurrentie te waarborgen en marktdominantie binnen de EU te voorkomen.

iMessage ontspringt de dans

In eerste instantie leek ook iMessage van Apple onder deze regelgeving te vallen, maar nu wordt dat mogelijk toch niet het geval. De EU, schrijft Bloomberg, zou hebben geconcludeerd dat de dienst in tegenstelling tot concurrent WhatsApp niet erg populair zijn onder zakelijke gebruikers. Regulering zou daarom niet te hoeven plaatsvinden.

Wanneer iMessage van Apple wel onder de Digital Markets Act was komen te vallen, had dit Apple gedwongen zijn eigen platform ook voor andere (mobiele) besturingssystemen open te stellen.

Onlangs nam de techgigant hier al een voorschot op, door aan te kondigen de app te upgraden van sms- naar RCS-berichten.

Apple wel naar Europese rechter

Ondanks dat iMessage nu de dans lijkt te ontspringen, ontkomt Apple niet helemaal aan de eisen van de DMA. De Apple App Store, de Safari-browser en het iOS mobiele besturingssysteem vallen hier wel onder.

De techgigant verzet zich tegen de maatregelen die het krijgt opgelegd en is hiervoor onlangs een zaak gestart bij het Europees Hof van Justitie.

Ook concurrenten als TikTok-eigenaar ByteDance en Meta zijn hiervoor naar de Europese rechter gestapt.

Lees ook: Apple stapt naar Europese rechter vanwege Digital Markets Act