Ondanks de toezegging van Google dat gebruikers kunnen instellen dat het internetbedrijf geen gegevens verzamelt van hun WiFi-netwerk, zijn de Kamerfracties ontevreden hierover. Er gaan steeds meer stemmen op om Google harder aan te pakken.

Dat blijkt uit een rondvraag van BNR Nieuwsradio bij de Kamerfracties. Het is inmiddels al even bekend dat Google gegevens verzamelt van draadloze netwerken die het onderweg tegenkomt als het beeldopnamen maakt voor haar online dienst Google Street View.

Google ging hierin voorheen veel te ver doordat het ook het verkeer wat over deze netwerken werd verstuurd onderschepte en bewaarde. Dit was volgens Google niet de intentie maar is wel gebeurd en hiervoor is het bedrijf al in meerdere landen bestraft. Google heeft de auto’s inmiddels aangepast dat dit niet meer gebeurd.

Google verzamelt echter nog wel de namen van routers die het onderweg tegenkomt, de zogenaamde (SSID) in combinatie met de geografische locatie. Het legt hiermee een zogenaamde WiFi-map aan. Deze map hergebruikt Google weer om bijvoorbeeld de locatie van een computer of smartphone te bepalen die niet beschikken over GPS. Als je je in de buurt van meerdere WiFi-netwerken bevindt weet Google op die manier alsnog vast te stellen waar je je ongeveer begeeft.

Hiervoor is het internetbedrijf ook op de vingers getikt door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). De privacywaakhond drong er bij Google op aan om maatregelen te treffen tegen deze praktijken.

Gisteren kondigde het internetbedrijf aan dat mensen voor een opt-out kunnen kiezen. Dat houdt in dat gebruikers zelf een zogeheten ‘-nomap’ kunnen maken waarin ze aangeven dat de gegevens van hun router niet opgeslagen mag worden. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt deze maatregel ontoereikend. Diverse partijen spreken van de "omgekeerde wereld".

Ard van der Steur (VVD) zegt tegen BNR Nieuwsradio: "We vinden dat je zelf moet kunnen beslissen of je het wenselijk vindt dat mensen weten wat jouw surfgedrag is en hoe jij met je computer en je router omgaat." Ook D66 bevestigt dit tegenover de nieuwszender. Zij hebben met name problemen met het technische aspect van Google’s oplossing: "Vrijwel alle consumenten weten niet hoe ze hun netwerk zo moeten instellen dat Google het niet oppakt. Het lijkt de omgekeerde wereld dat de consument zelf actie moet ondernemen om zijn persoonsgegevens te beschermen", aldus de Democraten.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg gaat morgen een motie indienen over de kwestie. Daarin roept ze de minister op wetgeving voor te bereiden waardoor Google verplicht wordt om vooraf toestemming te vragen voor het opslaan van gegevens. PVV pleit voor een ‘registreer-me-niet-register’, een variant op het bel-me-niet-register.