2min

Na de SOPA- en PIPA-wetgeving in de Verenigde Staten is er nu een document, ‘een code of practice’, opgedoken van de muziek-, film- en uitgeefindustrie uit het Verenigd Koninkrijk. Zij hebben een brief gestuurd naar Google en Microsoft die zij graag ondertekend zien. Hierin verklaren de twee bedrijven achter de grootste zoekmachines dat ze niet langer linken naar illegale content en meer moeite doen om te linken naar legale content.

Het ligt voor de hand dat zowel Google als Microsoft niet snel zullen tekenen voor deze ‘code of practice’. Waarna er ongetwijfeld een gang naar de rechter zal volgen om te kijken of de partijen ondertekening kunnen afdwingen. De brief is in handen gekomen van een Britse voorvechter van internetvrijheid, net als het Nederlandse Bits of Freedom. Zij zijn tegen elke vorm van filtering en internetcensuur en zien dan ook niks in de voorstellen van de industrie.

De enterainmentindustrie zegt zelf onderzoek te hebben gedaan naar de zoekresultaten die linken naar illegale content. Zo werd er gezocht naar de meest populaire 20 nummers van dat moment. Gemiddeld linken er zo’n 16 van de eerste 20 zoekresultaten naar illegale content bij deze 20 populaire nummers.

De uitgevers deden hetzelfde met de top50 boeken bestsellers en kwamen in Google uit op 41 procent aan links naar illegale content en in Bing op 21 procent.

In het onderzoek naar film, televisie en sportwedstrijden kwam The Pirate Bay nog steeds vaak naar voren in Google, tot ergernis van de filmmaatschappijen. Zij stellen dat de situatie alleen maar slechter wordt.

Op basis van dit eigen onderzoek willen de partijen een ‘code of practice’ afspreken met de zoekmachines zodat legaal aanbod meer kans krijgt in de zoekresultaten en illegaal aanbod verdwijnt. De Britse Open Rights Group ziet niets in de plannen en noemt het censuur. Ook het roept het op om niet te trappen in deze ‘gevaarlijke plannen’.