Google gaat de komende maanden de zoekmachine op de schop nemen. In de zoekresultaten zal het niet meer met slechts links naar webpagina’s komen, maar zal het ook direct feiten en antwoorden kunnen geven.
Google zal de huidige manier van zoeken niet vervangen. Nu worden resultaten gegeven, waarin telkens naar andere websites wordt gelinkt waar hopelijk het gewenste antwoord staat. Het bedrijf wil zich nu meer gaan richten op het beter begrijpen van de zoekwoorden door middel van ‘semantisch zoeken’.
Amit Singhal van Google zegt in een interview met de Wall Street Journal dat bij het gebruik van een zoekmachine vandaag de dag "de vingers worden gekruist met de hoop dat er een webpagina gevonden wordt met antwoorden." Hier zal volgens Singhal binnenkort verandering in komen aangezien Google al een jarenlang proces ondergaat om "de volgende generatie van zoekmachines te lanceren".
Singhal geeft als voorbeeld dat Google zelf antwoord zal gaan geven op veel vragen, een voorbeeld, "wat zijn de 10 grootste meren van Californië?", in plaats van een link naar een andere website te tonen kan Google straks zelf een lijstje tonen van deze meren. Ook andere semantische zoek elementen, zoals het begrijpen wat de bezoeker precies bedoelt wordt verbeterd. Bijvoorbeeld, wanneer je zoekt naar 30 Rock, een populaire tv-serie, zal er een sectie "Acteur zoekresultaten voor 30 Rock" onder aan de pagina verschijnen met meer informatie over deze personen. Ook de plaats en het tijdstip van de zoekopdracht zal van invloed zijn op de resultaten.
Deze verbeteringen worden mogelijk gemaakt dankzij de uitbreiding van de database en de overname uit 2010 van Metaweb Technologies. Dankzij deze overname heeft de zoekgigant in één klap een grotere database dan de Engelse versie van de online encyclopedie Wikipedia.
Google hoopt tevens relevantere advertenties aan te kunnen gaan bieden en hoopt dat mensen dankzij het semantische zoeken langer op de wensite blijven. Google wil op dat gebied zelfs de concurrentie aangaan met sociale netwerksites als Facebook en Twitter. Ook het marktaandeel van 66 procent wat Google bezit op de zoekmachinemarkt wil het graag behouden om Microsoft’s zoekmachine Bing voor te blijven. Ook met Apple’s spraakherkenningssoftware Siri wil het uiteindelijk de concurrentie aan kunnen gaan in het aanbieden van resultaten.