2min

Een Franse rechtbank heeft deze week in een vonnis gesteld dat Google niet verantwoordelijk is voor de content die op de sociale videodienst verschijnt. Dat betekent dat de zoekgigant niet vooraf alle video’s hoeft te filteren op mogelijke illegale content.

De Franse omroep TF1 had deze rechtszaak aangespannen. De omroep eiste een schadevergoeding van 141 miljoen euro van Google, omdat videofragmenten van sportuitzendingen en films op YouTube verschenen zonder dat de omroep hier een vergoeding voor ontving. De rechter bepaalde echter dat YouTube een platform is voor content en dat het niet verplicht is om de rol van redacteur op zich te nemen, mits het internetbedrijf de juiste maatregelen treft zodra de rechthebbende zich meldt. TF1 moet nu een bedrag van 80.000 euro neerleggen om Google’s onkosten voor deze rechtszaak te vergoeden.

Een woordvoerster van de Franse omroep zegt "verbaasd" te zijn over het vonnis van de rechter. Na afloop van de rechtszaak liet ze weten dat de omroep overweegt om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Google liet weten blij te zijn met de uitspraak, omdat YouTube "een open platform voor iedereen" is.

Het is niet de eerste keer dat internetbedrijven voor de rechter worden gedaagd vanwege de content op hun website. Vorig jaar oordeelde een andere Franse rechter dat de video-sharing site Dailymotion niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor de content die haar gebruikers online plaatsen. Opmerkelijk is dan ook de uitspraak van een Duitse rechtbank in april: in deze kwestie oordeelde de rechter dat Google wel degelijk verantwoordelijk is voor haar content. Het internetbedrijf moest auteursrechtelijk beschermde materiaal direct offline halen om een hoge boete te ontlopen.

Momenteel is Google in de Verenigde Staten en Italië verwikkeld in vergelijkbare rechtszaken.