Vanaf vandaag zijn fotofilters beschikbaar voor Twitteraars. Vooralsnog zijn de filters alleen beschikbaar op Android-apparaten, naar verluidt komt later vandaag ook een update voor de iOS-versie. De update voor de app, waarmee Twitter direct de aanvalt opent op het gebruikersbestand van Instagram, beschikt over tinten-filters, mogelijkheden om foto’s uit te snijden, automatische fotoverbetering en in- en uitzoom-mogelijkheden.

De update voegt dus in wezen Instagram-mogelijkheden toe aan Twitter toe. De filters, die over foto’s heen geplaatst kunnen worden zijn: vignet, zwart-wit, warm, koud, vintage, filmisch, blij en zanderig.

De update wordt geacht een reactie te zijn op de eerdere overname van Instagram door Facebook, een grote concurrent van Twitter. Twitter zou volgens verschillende berichten ook in de race zijn geweest voor de overname van Instagram. Sindsdien is de relatie tussen de twee sociale media-giganten gespannen. Afgelopen week besloot Facebook om Instagram’s ondersteuning voor Twitter-kaarten te beëindigen, waardoor er op Twitter alleen nog een link staat naar Instagram om afbeeldingen te bekijken, eerder stonden voorvertoningen van die afbeeldingen in de timeline. De CEO van Instagram heeft aangegeven dat het de bedoeling is dat Instagram en Twitter altijd een warme relatie zullen onderhouden.