2min

Eigenlijk hadden we van te voren kunnen weten dat fanatieke IT-professionals het zouden uitproberen, het gevaarlijkste Linux-commando dat je in Bash kan uitvoeren, namelijk "rm -rf /". Dit commando geeft de opdracht om de complete harde schijf inclusief alle externe apparaten die aan het systeem verbonden zijn te wissen.

Er is echter over nagedacht door Microsoft en als je root-rechten hebt in Linux onder Windows betekent dit niet dat je ook (Administrator) root-rechten hebt op Windows 10. Dat zijn twee verschillende rechtensystemen. Om schade aan te richten aan het Windows-systeem, moet Linux worden opgestart als Administrator, vervolgens moet de gebruiker handmatig naar "/mnt/c" gaan en daar kan het dan pas schade aanrichten. Het "rm -rff /"-commando werkt dus niet zo eenvoudig in Windows 10.

Voor onze lezers die minder bekend zijn met de Linux-commando’s, rm staat voor remove en de optie -rf betekent in dit geval recursive en force. Dat betekent in de praktijk dat alle subdirectories ook worden meegenomen en met force worden er geen vragen meer gesteld of je het zeker weet dat je een specifiek bestand of map wilt verwijderen. Aangezien externe apparaten zoals bijvoorbeeld USB-sticks worden gemount op een folder, bijvoorbeeld /mnt/usb-stick worden deze dan ook automatisch mee gewist.

Tegenwoordig kennen veel Linux-distributies als beveiligingen tegen het commando "rm -rf /", maar ook Microsoft heeft eraan gedacht een goede beveiliging toe te voegen. Het commando komt een beetje overeen met "format c: /autotest" dat vroeger onder DOS populair was om flink wat schade toe te brengen. Daarmee werd zonder te vragen de gehele harde schijf geformateerd.