Nieuwe tool Microsoft verplaatst patiëntgegevens naar de cloud

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft lanceert een service die gezondheidszorginstellingen in staat stelt grote hoeveelheden patiëntgegevens naar de cloud te verplaatsen. De op het Microsoft Azure platform gebaseerde service moet medisch personeel en onderzoekers een vollediger beeld van de gezondheid van patiënten bieden. 

Bovendien maakt de tool ook gebruik van een nationale standaard voor het uitwisselen van medische dossiers en laat het ‘ongelijksoortige gezondheidssystemen’ met elkaar praten. Zo kunnen patiëntendossiers bijvoorbeeld naadloos op apotheeksystemen of  fitnessapparaten aangesloten worden.

Binnen de gezondheidszorg is het volgens Bloomberg niet eenvoudig systemen te ontwikkelen die gebruik maken van innovatieve technieken als artificiële intelligentie (AI) en data-analyse. Dergelijke toepassingen zijn nochtans bevorderlijk voor het welzijn van patiënten door onder andere meer gerichte therapieën voor ze te identificeren. Vergeleken met andere industrieën kent de gezondheidszorg een achterstand in het verplaatsen van data naar online data storage. Ondanks dat gezondheidsgegevens inmiddels grotendeels zijn gedigitaliseerd, is er sprake van meerdere, verschillende databases. Deze kunnen onderling niet of nauwelijks informatie uitwisselen.

Complete patiënt-profielen

“Het is moeilijk om te denken aan datastandaarden voor interoperabiliteit als een sexy onderwerp. Maar het is wel van cruciaal belang voor een groot aantal nieuwe toepassingen in de gezondheidszorg”, aldus Peter Lee, vice president van Microsoft Healthcare. Het Azure-platform zal dan ook uitgebreid worden met specifieke ‘health-care tools’. Een beter verbonden gezondheidszorgsysteem zou medische professionals volgens Microsoft dan ook voorzien van meer complete profielen van hun patiënten. Bovendien voorziet het onderzoekers van meer data, en patiënten van meer informatie om hun gezondheid onder controle te krijgen. De zet van Microsoft is bovendien een doordachte tactiek om meer bedrijven aan te trekken dan het concurrerende platform van marktleider Amazon Web Services.

Toename betrokkenheid gezondheidszorg

Microsoft baant zich de afgelopen jaren steeds meer een weg in de wereld van de gezondheidszorg. De afgelopen maanden werkte de softwarereus onder meer aan cloud- en AI-producten om taken rond data-invoer voor artsen te verminderen en manieren om patiënten beter te kunnen beoordelen. Daarnaast zet Microsoft zich ook in voor een meer gerichte kankerzorg. Verder kondigde het een samenwerking met het drogisterijbedrijf Walgreens Boots Alliance aan om patiëntengegevens beter te verbinden met clinici en apothekers.

Volgens Bloomberg presenteert Microsoft zijn nieuwe Azure-service volgende week op de HIMSS-gezondheidsconferentie in Orlando, Florida. Zo zou de softwarereus onder meer een app tonen voor het plannen van ziekenhuisverpleegkundigen en zouden er plannen zijn om een kleine veertigtal organisaties aan te kondigen, die de nieuwe tool momenteel al testen. Ook zou Microsoft hebben laten weten zijn ‘healthcare bot’ breder beschikbaar te maken. Het in 2017 geïntroduceerde platform helpt organisaties in de gezondheidszorg hun eigen chatbots en virtuele assistenten te bouwen. Ongeveer 350 organisaties zouden sinds de introductie gebruik maken van de chatbot, waaronder Premera Blue Cross en Children’s Healthcare of Atlanta. 

Healtcare-bot voor klinische proeven

De vice president van Microsoft Healthcare laat weten dat het bedrijf rondom de healthcare bot een een pilootproject heeft lopen. Het zou patiënten helpen klinische proeven te vinden voor nieuwe medicijnen en therapieën. Het idee is om complexe medische documenten te scannen die verband houden met klinische onderzoeksinformatie met een bot-interface. De bot kan patiënten helpen zich te houden aan voorschriften en onbekende medicijnen scannen en identificeren.

 

Lees ook: Chirurg opereert op afstand dankzij 5G-netwerk en robotarmen