Abonneer je gratis op Techzine!

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea is begonnen met een proef waarbij hiv-patiënten een sms-bericht krijgen welke hun eraan herinnert dat zij hun medicijn dreigen te vergeten.

Deze sms wordt verstuurd nadat het medicijndoosje geen opening registreert. In het pakje zit namelijk een chip welke registreert of het pakje geopend wordt, of juist niet. Wanneer het pakje geen opening geregistreerd heeft, zal een sms bericht naar de telefoon van de patiënt worden gestuurd. In deze sms zal de patiënt vervolgens herinnert worden aan het innemen van zijn of haar medicijn.
Deze herinnering is zeer belangrijk voor bijvoorbeeld hiv-patiënten, het is namelijk van groot belang dat zij hun medicijnen op vaste tijdstippen innemen.

Deze week heeft de eerste patiënt het speciale medicijndoosje gekregen. Dit doosje is gegeven aan een persoon van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Als eerste zal deze persoon het doosje testen, later zullen dan meerdere ziekenhuizen volgen.
Deze proef zal ongeveer een jaar duren. Ook overweegt Het Zilveren Kruis om dit systeem ook bij andere ziektes te gaan gebruiken. De service zou dan ook opgenomen kunnen worden in de aanvullende ziektekostenverzekering.