Abonneer je gratis op Techzine!

Maleisië heeft twee speurhonden genaamd Lucky en Flo en onderscheiding toegekend, omdat de honden de afgelopen vijf maanden hebben bijgedragen aan het succes van een actie om de productie en verkoop van illegale DVD’s in Maleisië een halt toe te roepen.

De opleiding en inzet van de twee speurhonden is een initiatief van de Motion Picture Association (MPAA). De twee honden werden vorig jaar ingezet als onderdeel van een campagne om het illegaal kopiëren van films in Maleisië een halt toe te roepen. Het is nog niet eerder gebeurd dat een dier een onderscheiding kreeg in Maleisië, maar volgens S Veerasingam, onderminister van binnenlandse handel en consumentenzaken, is de onderscheiding geheel terecht.

"De honden zijn van onschatbare waarde geweest in de campagne en we gaan door met wat Lucky en Flo in gang hebben gezet", aldus Veerasingam. In totaal werden er tijdens de campagne 26 arrestaties verricht en voor meer dan zes miljoen dollar aan illegale DVD’s onderschept. Het succes was zo groot dat filmpiraten zelfs een beloning van ongeveer 30.000 dollar uitloofden voor diegene die de honden zou kunnen uitschakelen.

Maleisië is de laatste jaren aan een inhaalslag bezig, omdat het op de Amerikaanse lijst met piraterijlanden staat. Het land wil echter een handelsverdrag opstellen met de Verenigde Staten en moet daarvoor eerst van die lijst af. Maleisië gaat nu een eigen dienst oprichten die speurhonden gaat trainen en inzetten. De MPAA heeft al laten weten voor het einde van dit jaar nog twee honden te zullen doneren.