3min

Tags in dit artikel

, , ,

AMD’s CEO Hector Ruiz heeft in een interview met Gulfnews laten weten dat hij van mening is dat concurrent Intel de laatste jaren voor geen enkele innovatie heeft gezorgd, maar alles heeft gekopieerd van AMD.

Recentelijk investeerde het bedrijf Mubadala uit Abu Dhabi 622 miljoen dollar in AMD, maar sindsdien is er nog niet veel veranderd voor de chipfabrikant, sterker nog, het aandeel AMD daalde ongeveer twintig procent. Volgens analisten is de daling te wijten aan de pessimistische houding van beurshandelaren ten opzichte van Amerikaanse technologiebedrijven en een negatieve sfeer op de markt. Ruiz verwacht dat de markt zeker nog de komende twee kwartalen nodig heeft om weer op te krabbelen.

Maar volgens analist Rajnish Arora van IDC kan de markt ook nog verder inzakken, vanwege de dreigende recessie in Amerika. Normaliter zijn de gevolgen daarvan als eerste in de IT-sector te zien. Toch kan AMD de slechte aandelenkoers niet geheel aan de negatieve markt wijten, want het aandeel is sinds januari 2006 al 75 procent in waarde gedaald. De afgelopen vier kwartalen kon AMD daarnaast ook geen positieve cijfers presenteren. Belangrijkste oorzaken zijn de zware concurrentie van chipgigant Intel en de overname van ATI door AMD.

Volgens analist Arora zijn er echter nog genoeg kansen voor AMD, omdat het bedrijf goede technologie in huis heeft. De investering van Mubadala is volgens hem een belangrijke schakel in de comeback van AMD. Ruiz is het daarin met Arora eens, de kracht van AMD ligt volgens de CEO in de R&D van AMD en de investering kan AMD helpen betere technologieën te ontwikkelen.

Ruiz is overigens niet onder de indruk van het feit dat Intel momenteel de absolute nummer één is in de processormarkt, hij haalt zelfs flink uit naar de concurrent. "Als je naar de laatste vijf jaar kijkt en je ziet welke innovaties de computermarkt heeft gezien, dan kwamen ze allemaal van AMD. Geen enkele innovatie is toe te schrijven aan Intel. Intel probeert op dat gebied ons bij te benen", aldus Ruiz.

Dat AMD er desondanks niet al te florissant bijstaat is volgens Ruiz te wijten aan Intel, dat haar marktpositie zou misbruiken. Intel zou het marktaandeel en productiecapaciteit gebruiken om AMD uit de markt te drukken. "Intel misbruikt haar monopoliepositie en daarom zitten er wereldwijd overheden en toezichthouders achter het bedrijf aan", aldus Ruiz. Onder andere de Europese Unie en Zuid-Korea hebben Intel beschuldigd van misbruik van haar monopoliepositie, maar de Amerikaanse Federal Trade Commission liet recentelijk nog weten dat Intel niet zal vervolgen voor dergelijke praktijken. AMD heeft in de tussentijd zelf ook een rechtszaak aangespannen tegen Intel, die zaak loopt nog steeds.

Toch moet AMD volgens analisten ook de hand in eigen boezem steken. De overname van ATI heeft nog niet de uitwerking gehad die AMD er van verwacht had en ook de leverantiedeal met computerbouwer Dell heeft tot nog toe niet het gewenste resultaat opgeleverd. De tijd zal leren of AMD weer op weet te krabbelen. Het goede nieuws is dat het bedrijf in het midden-oosten langzaam weet te groeien op de servermarkt en dankzij samenwerkingen met IBM en HP groeit het aandeel in laptop- en desktopprocessors langzaam maar gestaag.