Abonneer je gratis op Techzine!

AGP begint zo langzamerhand steeds minder gebruikt te worden. Sommige mensen durven de hoop al op te geven voor de aansluiting AGP, maar toch is de tien jaar oude AGP interface nog niet uit de weg te ruimen. Sapphire is namelijk van plan om de HD3850 te lanceren in een AGP versie.

Zoals velen onder ons al weten ondersteund de kaart DirectX 10.1 en Shader Model 4.1. Dit zal bij de AGP versie ook het geval zijn. Op de kaart is een RV670 core aanwezig die zijn werk doet op een kloksnelheid van 700 MHz. Het geheugen op de kaart is GDDR-3 en de grootte van het geheugen bestaat uit 512 MB. De snelheid van het geheugen doet zijn werk op 846 MHz.

Over de stroomvoorziening is nog niks bekend, maar er moet een 8-pins PCI-Express-voedingstekker aanwezig zijn om de kaart te kunnen draaien in je systeem.

De kaart is voorzien van een redelijk slanke koeler. Dat valt wel uit het feit te herleiden dat er maar 1 slot nodig is voor de kaart.

Het is nog niet bekend wanneer de kaarten geleverd gaan worden, maar Sapphires kaart moet voor ongeveer 200 euro in de winkels gaan liggen. Sapphire is wellicht niet de enige. Het bedrijf Powercolor heeft namelijk dezelfde kaart aangekondigd. Deze wordt gemaakt op basis van het referentieontwerp van AMD.
Deze kaart heeft wel wat andere snelheden dan die van Sapphire. De coresnelheid van de kaart van Powercolor gaat op 668 MHz draaien en het geheugen op 828 MHz. Over de prijs en levertijd van deze kaart is op het moment van schrijven nog helemaal niets bekend.