Abonneer je gratis op Techzine!

Neelie Kroes heeft vandaag een enigszins opmerkelijke uitspraak gedaan. Ze heeft een pleidooi gehouden voor het gebruik van open standaarden in software.

De EU-commissaris heeft hierbij Microsoft als voorbeeld genoemd. Microsoft is namelijk, aldus Kroes, het enige bedrijf dat zich niet aan de regels van de EU heeft gehouden en hiervoor beboet is. "Nog niet eerder kwam het voor dat de commissie een bedrijf twee boetes moest opleggen in een mededingingszaak".

Kroes heeft al bekend gemaakt dat de EU software die gebruik maakt van open standaarden gaat stimuleren. Deze beslissing moet echter nog doorgevoerd worden, Kroes pleit voor een snelle doorgang. "Ik weet wanneer ik een slimme bedrijfsstrategie zie en de keuze voor open standaarden is er zo een", aldus Kroes.

Kroes wil tevens dat bedrijven niet langer aangemoedigd of verplicht mogen worden software gebruik te laten maken van gesloten standaarden. Ze is tevens van mening dat overheden meer moeten doen met open standaarden. Neelie Kroes heeft München toen gecomplimenteerd, deze Duitse gemeente maakt veel gebruik van open standaarden.