Abonneer je gratis op Techzine!

Kredietverzekeraar Euler Hermes heeft geanalyseerd dat in dit kwartaal veel minder ICT-bedrijven failliet zijn gegaan dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De verzekeraar voorspelt dan ook veel faillissementen de komende tijd.

In het derde kwartaal van 2008 is het aantal geclaimde omgevallen ICT-bedrijven gedaald met 6,6 procent in vergelijking met datzelfde kwartaal vorig jaar. Volgens Walter Toemen, directeur Risk bij Euler Hermes, zegt dit toch vrij weinig, zo laat hij weten tegenover Computable. "Vooral voor de zogeheten dozenschuivers zijn de ontwikkelingen heel negatief", vertelt hij. "Voor de ICT-sector in het algemeen ben ik gematigd positief, alhoewel het aantal opdrachten voor software- en consultancybedrijven ook zeker minder zal worden."

Eerder dit jaar voorspelde de verzekeraar een wereldwijde toename van faillissementen met vijftien procent voor 2008. Echter zou in Nederland dit aantal dalen met vijf procent. Volgens het bedrijf kwam dit doordat de economie het goed deed. "Van 3,5 procent economische groei in 2007 gaan we nu echter naar een groei van 1 procent in 2009. Dat is bijna een krimpende economie. Door de zeer hoge economische groei in de achterliggende jaren zijn de effecten van de negatieve gebeurtenissen hier echter nog niet merkbaar," vertelt hij.

"Wij kunnen onszelf vergelijken met België. Daar ging het ook goed, België is ook een open economie en vertoonde dezelfde economische trend als Nederland. Maar de afgelopen maanden is België getroffen door een hoog aantal faillissementen. Wij denken dat deze kentering binnenkort ook in Nederland plaatsvindt," zo legt Toeman uit.

Steven Dondorp, die werkt bij een adviesbureau dat ICT-bedrijven bedrijfskundig helpt, zegt eveneens tegen Computable dat hij de eerste veranderingen al merkt. "Wij richten ons op kleinere ICT-bedrijven en krijgen sinds het einde van de zomervakantie steeds meer aanvragen om bij te springen vanwege tegenvallende resultaten. Veel bedrijven die bij ons aankloppen, wijten hun slechte resultaten aan de kredietcrisis. Zij kunnen geen financiering krijgen om gaten te vullen. Kleine automatiseerders komen sneller in liquiditeitsproblemen. Ik verwacht dat de gezonde bedrijven er voor het eerste of tweede kwartaal van volgend jaar nog geen last van hebben."

Ook denkt Toemen dat vooral de kleine bedrijven een zware tijd voor de boeg hebben. "Als het vertrouwen in de economie afneemt, lopen kleine bedrijven meer risico. Zij kunnen zich onderscheiden door onder andere hun persoonlijke benadering. Dit is ook belangrijk om bestaande klanten te binden", vertelt hij tot besluit.