Abonneer je gratis op Techzine!

Volgens the Wall Street Journal is de overname van Sun Microsystems door IBM mogelijk van de baan. Bronnen die bekend zijn met de situatie, meldden tegenover de krant dat de raad van bestuur van Sun het verlaagde bod van IBM zaterdag van de hand wees, waarna IBM het bod op zondag geheel ingetrokken zou hebben.

Het is nog niet zeker of de overname geheel van de baan is, volgens de bronnen zijn er nog steeds gesprekken tussen de adviseurs van beide partijen. Daar komt bij dat er binnen de raad van bestuur van Sun twee kampen zijn ontstaan. Het ene kamp, onder leiding van Scott McNealy, mede-oprichter en voorzitter van de raad van bestuur, is tegen de overname. Een andere groep, geleid door CEO Jonathan Schwartz is juist weer voor de overname.

De prijs die IBM wil betalen voor Sun is volgens de bronnen overigens niet het grootste struikelblok. Wat IBM precies wil betalen is niet duidelijk, gesproken wordt over een prijs die tussen de 9,10 dollar en 9,40 dollar per aandeel ligt. Grootste argument van Sun om tegen de deal te stemmen is dat het bedrijf van mening is dat het huidige voorstel van IBM te vrijblijvend is en dat IBM nog te eenvoudig van de deal zou kunnen afzien. Volgens IBM staat het echter volledig achter de deal en die toewijding zou blijken uit het voorstel.

In de brief die Sun zaterdag naar IBM stuurde zou niet alleen de afwijzing van de deal gemeld worden, maar ook gemeld worden dat Sun niet langer exclusief met IBM gaat onderhandelen over een overname. Het lijkt er echter op dat beide partijen nu stellingen innemen, een gebruikelijke actie van partijen die dicht bij een deal zijn. Voor Sun staat er ook veel meer op het spel dan voor IBM. Hoewel het aan IBM heeft gemeld dat het vanaf nu ook open staat voor andere overnames, is er geen concrete interesse vanuit de markt. Als de deal afketst is het waarschijnlijk dat de aandelenkoers van Sun weer terugvalt op het oude niveau, de kans is groot dat aandeelhouders de raad van bestuur van Sun dan weer onder druk gaan zetten om weer om tafel te gaan zitten met IBM.

Voor IBM zou de overname van Sun de grootste deal in de geschiedenis van het bedrijf zijn. Een deal tussen beide bedrijven zou geresulteerd hebben in de grootste serverleverancier ter wereld en de op twee na grootste softwareleverancier. IBM heeft met name interesse in de software van Sun en de gemeenschap van ontwikkelaars die gebruik maakt van Solaris, Jave en MySQL. Met de kennis en technologie van Sun hoopt IBM ook beter te kunnen concurreren met Microsoft door alternatieven te bieden voor het Windows-besturingssysteem.

Gezien het belang van een overname hadden investeerders verwacht dat IBM 10 tot 11 dollar per aandeel zou bieden, maar IBM verlaagde de prijs per aandeel, volgens de bronnen omdat Sun zekerheid wilde hebben van IBM dat het de deal zou doorzetten, ook als het in problemen zou komen met mededingingsautoriteiten. Dat Sun daar problemen mee verwacht is niet vreemd, omdat een deal op sommige gebieden kan leiden tot een monopoliepositie. Zo zou een IBM-Sun-combinatie 100 procent van de markt voor op tape-gebaseerde opslag in handen krijgen, terwijl het een aandeel van 65 procent zou krijgen op de markt voor servers die werken op UNIX.

Ondanks het belang voor IBM lijkt het erop dat de druk toch bij Sun ligt. Volgens de bronnen hebben Sun’s investeerders al een belronde gedaan langs andere grote IT-bedrijven, maar is er geen interesse. De aandelenkoers van Sun eindigde afgelopen vrijdag op 8,49 dollar, 71 procent boven de koers op het moment dat de berichtgeving over een mogelijke deal naar buiten kwam. "De raad van bestuur van Sun heeft heel wat uit te leggen als ze een bod van 9,40 dollar per aandeel afwijzen", aldus Toni Sacconaghi, analist bij Sanford C. Bernstein.