De economische crisis heeft ASMI, een leverancier van productiemachines voor de chipmarkt, zwaar getroffen. Dit blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal van 2009.

Het bedrijf heeft het eerste kwartaal van dit jaar veel minder goed gepresteerd dan de verwachting van analisten was. Zowel het nettoverlies als de omzet daalde fors. De verwachting van de analisten was een nettoverlies van 17 miljoen euro, in praktijk blijkt dit 23 miljoen euro te zijn. De omzet bedroeg 89,1 miljoen euro terwijl de verwachting rond de 105 miljoen euro lag.

"In het eerste kwartaal heeft de voortgaande economische onzekerheid de vraagniveaus naar halfgeleiderapparatuur verder verslechterd. Dit heeft de prestaties van zowel de front- als de back-end activiteiten hard geraakt", zei Chuck del Prado, de bestuursvoorzitter van ASMI.

Het enige lichtpuntje is te vinden in het onderdeel dat zich bezighoudt met verpakkingssystemen. Het aantal orders bij dit onderdeel nam toe met maar liefst 65 procent. Dit in tegenstelling tot de andere onderdelen van het bedrijf, daar daalde het aantal orders met 55 procent. In totaal ontving het bedrijf voor 84,4 miljoen euro aan nieuwe orders.