Google heeft aangegeven het gevecht aan te gaan met Oracle. Google noemt het teleurstellend en ongegrond dat Oracle heeft besloten Google aan te klagen wegens patent- en copyright schending van Java.

Vorige week vrijdag werd bekend dat Oracle een rechtzaak heeft aangespannen tegen Google voor het gebruik van Java in het mobiele besturingssysteem Android. Google heeft namelijk een eigen implementatie gemaakt van de open source programmeertaal Java.

Howel Google natuurlijk geen keuze heeft omdat het terugtrekken van Android onmogelijk is, ook het aanpassen van de Java engine zal niet veel goeds betekenen voor het Android besturingssysteem. Google vind echter dat haar implementatie gewoon moet kunnen zeker gezien het feit dat Java open source is. Google stelt zelfs dat deze rechtzaak niet alleen een aanval is op Google maar op de hele java open-source gemeenschap.

Google zegt in een verklaring; "Wij gaan de open-source standaarden tot het uiterste verdedigen, ook blijven wij samenwerken met andere partijen in het verder ontwikkelen van het Android platform".

Oracle stelt dat Google de intellectuele eigendommen van Java overtreedt. De juridische termen die hierbij gebruikt worden geven de aanklacht nog eens extra zwaarte.

Het probleem is dat Google zelf een virtuele machine heeft ontwikkeld voor Java, een aparte versie van Java speciaal voor Android, een zogenaamde forck. Dit iets iets wat Microsoft jaren geleden ook al eens heeft gedaan voor Windows en toen uiteindelijk in de rechtzaal verloor van de toenmalige eigenaar Sun. Microsoft heeft die virtuele machine toen terug moeten trekken en een flinke boete moeten betalen aan Sun.

Google had kunnen weten dat de kans groot was dat ze hiervoor zouden worden aangeklaagd. Eerder gingen er al geruchten dat Sun van plan zou zijn Google aan te klagen vanwege deze forck. Dit is echter nooit gebeurd. Aan de andere kant is het een stuk lucratiever om nu pas Google aan te klagen, Android is een groot succes en Google is er alles aan gelegen om dat zo te houden.

De bedenker van JAva een voormalige Sun medewerker genaamd James Gosling, is totaal niet verrast dat Oracle deze stap heeft gezet. Hij schrijft op zijn blog dat bij de overname bijeenkomsten tussen Sun en Oracle meerdere malen over Google en de patenten is gesproken. Hij schrijft letterlijkl "We konden de ogen van de advocaten van Oracle zien fonkelen".

De oplossing van dit probleem hoeft natuurlijk niet ver weg te zijn. Google kan gewoon een licentie bedrag overmaken voor het gebruik van java en dan zijn de gemoederen weer gesust. Echter lijkt Google dit niet snel van plan te zijn. Google ziet het echt als een aanval op de open source wereld en daar is Google groot fan van. Google kan er natuurlijk ook altijd nog voor kiezen om java gewoon te kopen van Oracle. Geld is nog steeds geen probleem bij Google.