Abonneer je gratis op Techzine!

De fabrikant van Blackberry, RIM, koopt een bedrijf op dat whitelabel app stores bouwt voor mobiele telefoons. RIM hoopt hiermee zijn eigen app store voor de Blackberry telefoons zodanig te verbeteren dat er meer apps ontwikkeld zullen worden.

Cellmania het bedrijf dat wordt overgenomen, ontwikkelt mobiele app stores voor diverse klanten maar voornamelijk voor telecomaanbieders. Onder de klanten vallen vele bekende merken zoals T-mobile, Orange, AT&T, Virgin en vele andere. Al deze telecom aanbieders maken gebruik van hetzelfde product van Cellmania genaamd Mfinder. Hiermee zijn ze in staat om onder hun eigen naam een appstore aan te bieden voor diverse telefoons, zo ondersteund mFinder op dit moment Android, Symbian en diverse java telefoons.

De technieken van mFinder zijn enorm uitgebreid zo is er ook rekening gehouden met het beheer van de apps en kopieerbeveiligingen. Ook biedt mFinder nog iets meer dan alleen apps. Het heeft ook wallpapers, ringtones, sms-tones, muziek en een scala aan filmpjes in zijn assortiment. Het bedrijf zal de bestaande klanten gewoon blijven ondersteunen, ook als de overname is afgerond. Of Cellmania echter ook nog nieuwe klanten blijft accepteren is nog niet bekend gemaakt.

Voor RIM is dit een slimme overname, hun appstore voor Blackberry komt duidelijk niet van de grond. Op dit moment zijn er minder dan 10.000 apps voor de Blackberry beschikbaar, in vergelijking tot Android met 70.000 apps en de iPhone met zelfs 250.000 apps lopen ze behoorlijk achter. Het grootste voordeel wat Blackberry heeft met deze overname is dat het samenwerking kan zoeken met telecom providers voor het afrekenen van betaalde apps. Hiervoor is namelijk en complete module aanwezig in mFinder.