Abonneer je gratis op Techzine!

Na de aardbeving en daarop volgende tsunami in Japan is er een run ontstaan op onderdelen. Nu verschillende grote fabrikanten noodgedwongen hun productie stil moeten leggen dreigt er een te kort aan onderdelen te ontstaan.

De fabrikanten die wel open konden blijven ondervinden vooral logistieke hinder. Daarnaast is Japan verantwoordelijk voor een groot deel van de productie van chemicaliën die nodig zijn bij de fabricage van halfgeleiders. Doordat de productie hiervan stil is komen te liggen, is er een grote run ontstaan op NAND en DRAM-geheugenchips. Ook zou er een kans op vertraging in de productie van onder andere de iPad 2 kunnen ontstaan. Volgens iSuppli zal de verhoogde vraag van tijdelijke duur zijn en geen grote gevolgen hebben op langere termijn.

Vorige week werd Japan getroffen door een aardbeving waarna de overheid van het land opriep om zo min mogelijk stroom te verbruiken. De aanlevering van chemicaliën zal vooral gevolgen hebben voor de productie van chipsets. Reden tot paniek is er echter niet volgens iSuppli. Er is volgens de marktonderzoeker een ruime voorraad die kan dienen als buffer voor fabrikanten wereldwijd.