4min

Tags in dit artikel

, , ,

De VoIP-leverancier IsraPunt is failliet verklaard. Dit maakte het bedrijf gisteren bekend in een persbericht. Werknemers van het bedrijf geven de schuld aan de gemeente Amsterdam en aan de concurrent One IP/Neonova.

"Israpunt is een dochteronderneming van KPN/Getronics heeft vandaag het faillisement aangevraagd. Door het uitblijven van betalingen en de aantoonbare leugens die One IP en Neonova over het bedrijf hebben vertelt (sic) in de markt, maar ook door het blokkeren van acties door KPN (omdat de belangen van KPN groter zijn dan die van ons bedrijf) heeft de directie vandaag besloten om de stekker eruit te halen", zo luidt het bericht.

Beschuldigingen

Het persbericht van IsraPunt genaamd "Gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor faillissement van Israpunt telecom & ICT" is inmiddels offline gehaald bij allerlei persberichtdiensten en ook op de eigen website, waar nu de melding "This account has been suspended. Either the domain has been overused, or the reseller ran out of resources" staat. Echter, een bezoeker heeft op Techzine een kopie van het bericht achtergelaten. In het bericht staan enkele beschuldigingen, waaronder aan moederbedrijf KPN. KPN zou IsraPunt weg hebben gehouden van grote projecten en daarmee al aan het begin van de overname al het vertrouwen in de dochter hebben opgezegd. Daarnaast zou KPN het niet hebben toegestaan om de leugens van concurrenten te bestrijden.

Onderaan het bericht staat een interne e-mail van Tim Scholman, een KPN/Getronics-topman, waarin over het faillissement van IsraPunt wordt verteld. De topman stelt dat het bedrijf zelf schuldige is aan het bankroet, onder meer omdat de inbreuken op intellectuele eigendommen niet bij KPN zouden zijn gemeld tijdens de overname, terwijl IsraPunt daar wel van op de hoogte was.

Gemeente Amsterdam

Een van de klanten van IsraPunt was de gemeente Amsterdam. De gemeente heeft echter het contract met het bedrijf opgezegd, omdat ze vond dat er sprake was van belangenverstrengeling. IsraPunt had namelijk niet alleen de leiding over het VoIP-project van de gemeente, maar leverde ook zelf deze systemen.

In het persbericht beweert IsraPunt dat de gemeente nog een rekening open zou hebben staan van een half miljoen euro. Naast dat geld zou het contract, dat tot 2013 zou lopen, nog miljoenen opleveren. De gemeente laat weten: "Het is voor ons een heel gecompliceerd dossier, met verschillende aspecten, ondermeer juridisch."

Klantenovername

Naar verwachting zal KPN de boedel en klanten overnemen van IsraPunt. Naast KPN zal ook One IP/Neonova een poging doen om klanten over te nemen. Deze partij werd door de gemeente Amsterdam gevraagd om de leveranties van VoIP te doen, nadat het contract met IsraPunt werd afgebroken. One IP/Neonova heeft reeds een persbericht de deur uitgedaan, waarin het huidige klanten van IsraPunt probeert over te halen om over te stappen: "Dankzij open source is het mogelijk dat de klant geen zogenaamde "vender lock-in" (sic) heeft. De klanten van de ISRAPunt IPBM (IP BusinessManager) zijn hierdoor vrij om een andere ondersteunende organisatie te selecteren."

Een andere, grote klant van IsraPunt was de gemeente Ede, die zich geen zorgen maakt over het faillissement: "We hebben ongeveer 20 procent van de organisatie draaien op de telefonie van de IP Businessmanager van Israpunt. En nog 80 procent draait op het Avaya-systeem dat we willen vervangen. Israpunt levert open source dus we denken met weinig problemen een nieuwe leverancier het werk te kunnen laten voortzetten."

Reactie KPN

KPN heeft de aanvraag van bankroet bevestigd en laat weten: "Op 4 Januari 2010 heeft KPN Getronics een belang van 51 procent genomen in het bedrijf Israpunt, gevestigd te Zutphen. Israpunt richt zich op Open Source oplossingen in de Telecomsector."

"In 2010 viel een grote klant van Israpunt weg waardoor het bedrijf op zoek moest naar nieuwe klanten. Het is gebleken dat dit in onvoldoende mate is gelukt. De resultaten over 2010 en 2011 lagen dan ook ver onder de verwachting. Samen met de andere aandeelhouder Het Schippershuis Vastgoed B.V. (49 procent aandeelhouder) hebben we moeten constateren dat Israpunt niet in staat is om aan zijn financiële verplichtingen op korte termijn te kunnen voldoen", zo laat KPN verder weten.

"Hierop is vandaag (28 juni 2011) faillissement aangevraagd door het bestuur van Israpunt. De rechtbank van Zutphen heeft eveneens vandaag het faillissement uitgesproken. Bij Israpunt zijn 21 mensen werkzaam. We betreuren het faillissement voor klanten, werknemers en alle overige betrokkenen."

Naast de gemeente Ede had IsraPunt klanten onder meer bij de Politie Nederland, KLPD, de brandweer, Universiteit Twente en steeds meer huisartsen. Gister is een curator benoemd voor het bedrijf.