Abonneer je gratis op Techzine!

De rechtszaak die gisteren en vandaag diende in Den Haag tussen Apple en Samsung is voorbij. De rechter heeft nu alles in beraad en zal op 15 september een uitspraak doen. Apple heeft een kort geding aangespannen tegen Samsung en eist daarin een import- en verkoopverbod op de Galaxy Tab 10.1 en de Galaxy S-smartphones.

De rechter zal op 15 september uitspraak gaan doen in deze rechtszaak. Waarbij de rechter heeft opgemerkt dat mocht het komen tot een verbod deze pas vanaf 13 oktober 2011 zal gelden. Samsung kan dus in principe doorgaan met de introductie van de Galaxy Tab 10.1, alleen loopt daarbij het risico dat deze vanaf 13 oktober weer uit de schappen moet worden gehaald. Of Samsung de tablet nu in Nederland op de markt gaan brengen is onduidelijk, hierover ontvangen we in deze dagen vast een mededeling.

De reden van dit kort geding is dat Apple van mening is dat Samsung de iPhone en iPad simpelweg heeft gekopieerd met haar Galaxy Tab en Galaxy S-smartphones. Ook maakt het Android-besturingsyssteem inbreuk op verschillende patenten van Apple. Apple haalde verschillende software technieken naar voren in Android die door Apple zijn gepatenteerd. Samsung reageerde vrij boos op het feit dat Android in deze zaak wordt betrokken en dat Samsung het besturingssysteem moet verdedigen. Dat kost heel veel tijd en de software is uiteindelijk van Google.

Ook kwam Apple met een marktonderzoek op de proppen waarin 80 procent van de Nederlanders vindt dat de Galaxy Tab veel op de iPad lijkt. Ook stelde Apple: "iPhone-gebruikers waren boos en verward toen de Galaxy S op de markt kwam". Samsung was hier vrij snel mee klaar en haalde deze uitspraak en het onderzoek snel juridisch onderuit.

Samsung deed ook verschillende uitspraken om Apple’s beweringen onderuit te halen en gaf ook wat steken onder water: "Apple wil alles tegenhouden wat dun is", "Volgens de definitie van Apple is elk digitaal fotolijstje een iPad", "Samsung heeft ook veel patenten, maar dan op echte technologie".

Welke kant de uitspraak op zal vallen is op dit moment moeilijk te voorspellen. Het meest opmerkelijke moment uit de rechtszaak is dat alle pers en derden de zaal moesten verlaten voor een korte periode omdat Samsung informatie wilde vertellen of tonen die binnenskamers moest blijven. Wat deze informatie is en of die invloed gaat hebben op de uitspraak is ook onduidelijk.

Ook heeft Techzine vanmiddag contact met Google gezocht om te vragen of Google enige ondersteuning biedt in deze zaak aan Samsung gezien Android betrokken wordt bij dit kort geding. De reactie van Google is dat ze op dit moment niets te meldden hebben over de zaak tussen Apple en Samsung.

De grote vraag is nu of de partijen deze zaak alsnog gaan schikken, waar Apple vanmiddag wel toe bereid leek, of dat we moeten wachten op een uitspraak van de rechter. We blijven de ontwikkelingen op de voet volgen!