2min

Tags in dit artikel

, , ,

Samsung en Nokia komen respectievelijk met vier en drie goedkope smartphones op de markt, wellicht om Apple niet alle speelruimte te geven op de markt voor goedkope smartphones.

De markt voor goedkope smartphones wordt nu ook booming. "Smartphonefabrikanten begeven zich steeds meer op het low-end segment van de markt om grote groepen consumenten aan zich te binden, vooral in China en India", zegt Lee Seung-woo, analyst bij Shinyoung Securities. "Het is een onvermijdelijke trend die de winstmarges flink naar beneden zal halen. Alleen een aantal grote smartphonefabrikanten zullen deze trend overleven."

Samsung en Nokia komen nu met goedkopere versies van de smartphone. Samsung kondigde gisteren de komst van vier nieuwe Android-smartphones aan in de Galaxy-serie: de Galaxy W, Galaxy M Pro, Galaxy Y en Galaxy Y Pro. Met deze toestellen richt Samsung zich op het lage en middensegment van de markt. Samsung verwacht de meeste toestellen voor minder dan 200 dollar per stuk te gaan verkopen en dat ze in 2015 meer dan de helft van de totale markt in handen zal hebben.

Ook Nokia kondigde gisteren aan zich te gaan richten op het low-end segment op hard groeiende markten in China en India. Deze telefoons zullen een nieuwe versie van het besturingssysteem Symbian hebben. Nokia zal nog veel moeite moeten doen om producenten ervan te overtuigen dat Symbian nog een toekomst heeft: eerder kondigde de telecomfabrikant aan dat Symbian in de Verenigde Staten volledig zal verdwijnen bij de lancering van de eerste Windows Phone toestellen.

Op dit moment leiden Samsung en Nokia de markt voor goedkope smartphones. Maar zij voelen wel de hete adem in hun nek van concurrenten zoals HTc, Huawei en andere telecomproducenten.

Volgens de geruchten zou ook Apple met een goedkope iPhone gaan komen, om zo ook mee te doen in het budget en midden segment van de markt. De vraag is alleen of Apple wel echt mee kan doen in deze markt. Als Apple met een ‘goedkope’ iPhone komt, moeten consumenten waarschijnlijk nog steeds rekenen op een prijskaartje van minimaal 300 tot 350 dollar. In vergelijking met andere iPhones is dat weliswaar goedkoop, maar niet in vergelijking met andere goedkope smartphones van Nokia en Samsung.