Vandaag heeft de Duitse rechter uitspraak gedaan in de rechtszaak die Apple had aangespannen tegen Samsung. De rechter heeft bepaald dat de Samsung Galaxy Tab 10.1 inderdaad is gekopieerd van de iPad’s van Apple. Het verkoopverbod in Duitsland blijft daarmee gewoon van kracht.

Apple beschuldigde Samsung ervan de iPad ‘slaafs’ te hebben gekopieerd met haar Samsung Galaxy Tab 10.1. De rechter legde een voorlopig verkoopverbod op in Europa wat later werd omgezet in een verbod voor alleen Duitsland. De rechter heeft vandaag besloten dat Apple gelijk heeft en Samsung inderdaad de iPad van Apple heeft gekopieerd en daarmee is het voorlopigde verkoopverbod ineens permanent geworden.

Het verkoopverbod geldt echter niet alleen voor de Galaxy Tab 10.1 maar ook voor de op de IFA aangekondigde Galaxy Tab 7.7. Welke na enkele dagen ook van de beurs werd verwijderd op last van een uitspraak van de rechter na een klacht van Apple.

Het is een grote tegenslag voor Samsung dat de tablet in Duitsland is verboden. De Duitse markt ontwikkeld zich vrijwel net zo snel als de Nederlandse en het loopt hier een grote afzetmarkt mee mis. Daarnaast had Samsung hier wellicht niet opgerekend, aangezien een Nederlandse rechter eerder oordeelde dat de Galaxy Tab 10.1 geen kopie is van de iPad. In Nederland werd op basis van een softwarepatent op de Android fotogalerij van Samsung wel de Galaxy S, S II en Ace verboden. Samsung heeft tot 13 oktober de tijd om de gebruikte fotogalerij te vervangen op de nieuwe Galaxy-toestellen om onder het verbod uit te komen.

Het staat nu 1-1 tussen de bedrijven die elkaars leven flink zuur maken in de rechtbanken. Er lopen nog rechtszaken in de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan en Australië met dezelfde inzet.

Apple is de laatste tijd druk bezig met het aanklagen van Android-fabrikanten om haar positie op de smartphone en tabletmarkt te beschermen. Google heeft afgelopen week besloten zich er ook mee te gaan bemoeien en heeft 9 patenten doorverkocht aan HTC, zodat dat bedrijf zich beter kan verdedigen tegen de aanklachten van Apple en ook de aanval in kan zetten tegen het bedrijf uit Cupertino.

Of Google eenzelfde strategie voor Samsung in petto heeft is onduidelijk.

UPDATE:
Samsung heeft laten weten dat het direct in hoger beroep zal gaan tegen de uitspraak van de Duitse rechter. Ook laat Samsung weten alle middelen in te zetten om haar eigen intellectuele eigendommen te beschermen, daarmee zal het ook alle mogelijkheden aangrijpen om Apple aan te klagen wegens de inbreuk die zij plegen op Samsung’s patenten omtrent draadloze connectiviteit.

Verder is Samsung wat teleurgsteld over de uitspraak van de rechter omdat hiermee innovatie enorm wordt beperkt.