Abonneer je gratis op Techzine!

Radio 538 en auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra hebben besloten om de strijdbijl te begraven. Ze hadden ruzie over de tarieven voor het uitzenden van postcasts.

Vorige maand kregen de populaire radiozender Radio 538 en Buma/Stemra het met elkaar aan de stok. De belangenbehartiger voor muziekuitgevers eiste dat de radiozender meer geld zou neerleggen voor het uitzenden van de podcasts. De organisatie is namelijk van mening dat podcasts zijn uitgegroeid tot een "aankoopvervangend product".

Voorheen betaalde de radiozender 240 euro voor iedere podcast die ze aanbood op de website. Volgens het nieuwe tarief zou de radiozender 1 cent per gedownloade podcast moeten betalen, wat zou betekenen dat Radio 538 tot wel honderd keer meer zou moeten betalen per podcast. "Een onhoudbaar ouderwets systeem", zo oordeelde DJ Dennis Ruyter. Buma/Stemra noemde het systeem een "eerlijke vergoeding voor alle uren muziek".

Tevens wilde Buma/Stemra het nieuwe tarief met terugwerkende kracht invoeren, iets wat vanzelfsprekend op veel onbegrip en verzet stuitte bij Radio 538. Na de aankondiging van de nieuwe tarieven besloot de radiozender onmiddellijk alle podcasts van de website te halen.

In goed overleg hebben Radio 538 en Buma/Stemra met elkaar afgesproken om de invoering van het nieuwe tarief uit te stellen tot 1 januari 2012. Hiermee kunnen beide partijen leven, aldus Buma/Stemra in een persverklaring op haar website. Alle podcasts die Radio 538 van de website had verwijderd zijn inmiddels weer online geplaatst. Radio 538 heeft nog niet bekendgemaakt of het de podcasts ook na 1 januari 2012 blijft aanbieden of dat het er dan alsnog mee stopt.