Abonneer je gratis op Techzine!

Sony neemt afscheid van Samsung, het bedrijf stapt uit de joint venture die het samen met het Koreaanse Samsung heeft. Beide bedrijven hadden gezamenlijk een joint venture waarin ze LCD-schermen fabriceerden. Sony verkoopt zijn aandelenpakket aan het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf voor een prijs van 940 miljoen dollar (720 miljoen euro).

Analisten en beleggers zijn positief gestemd over het voornemen van Sony, al vragen ze zich wel af waarom Sony deze knoop niet eerder heeft doorgehakt. Bij het bekendmaken van het nieuws steeg het aandeel met 1,6 procent.

Sony en Samsung sloten zeven jaar geleden een joint venture om gezamenlijk LCD-schermen te maken. Voor het Japanse technologiebedrijf bleek dit een grote kostenpost te zijn. De afgelopen drie jaar kampt de televisie-afdeling van Sony al met tegenvallende cijfers. Ook de verwachtingen voor de aankomende kwartaalcijfers zijn niet rooskleurig. Hoewel Sony verliest lijdt door de aandelen in deze joint venture te verkopen tegen de huidige prijs, denkt het bedrijf hiermee wel zo’n half miljard dollar te besparen op de korte termijn.

Analisten zeggen dat de markt voor LCD tv’s over zijn hoogtepunt heen is. Naar schatting krimpt deze markt jaarlijks met 3 tot 4 procent. Samsung daarentegen is zeer positief over de flatscreenmarkt: het bedrijf verwacht dat deze markt volgend jaar met 10 procent zal groeien.