Abonneer je gratis op Techzine!

Het Nederlandse bedrijf ASML kan met een tevreden gevoel terugkijken naar het afgelopen jaar. Het bedrijf dat machines produceert die worden gebruikt bij het maken van chips heeft het afgelopen jaar een recordomzet weten te behalen.

Dat blijkt uit de laatste winstcijfers die het technologiebedrijf vandaag gepresenteerd heeft. In 2011 behaalde het bedrijf een omzet van 5,6 miljard euro en een nettowinst van 1,5 miljard euro. In 2010 bedroegen de omzet en de winst respectievelijk 4,5 miljard euro en 1 miljard euro. Omgerekend steeg de omzet met ongeveer een kwart en de winst met 50 procent in een jaar tijd.

Ondanks de economische crisis in Europa wist ASML het afgelopen jaar meer chipmachines te verkopen aan bedrijven als Intel en Samsung. Maar liefst 101 machines gingen in 2011 over de toonbank. Iedere machine kost enkele tientallen miljoenen euro’s per stuk.

Het bedrijf schrijft het financiële succes toe aan twee factoren. In de eerste plaats het gebruik van extreem ultraviolet licht (EUV)-techniek op hun machines. Hiermee kunnen ze zogeheten wafers maken waarmee chips laag voor laag opgebouwd kunnen worden. In de tweede plaats heeft de toenemende vraag naar smartphones en tablets ervoor gezorgd dat de vraag naar chips machines steeg, aldus de financiële baas Peter Wennink.