Google bouwt menselijk brein met 1.000 pc’s

Abonneer je gratis op Techzine!

Google is er door middel van 16.000 processorkernen in geslaagd een netwerk op te bouwen wat in staat is te denken als het menselijk brein. Het netwerk is in staat katten te herkennen in een video zonder dat een mens daarbij helpt.

Om dit mogelijk te kunnen maken gebruikte Google in haar geheime onderzoekslab maar liefst 1000 computers. Deze computers herbergden samen maar liefst 16.000 processorkernen. Google liet dit netwerk vervolgens een groot aantal afbeeldingen uit YouTube-video’s bekijken. Het netwerk leerde hieruit zelf een basisbeeld van hoe een kat eruit zou moeten zien. Het menselijk brein werkt op een vergelijkbare manier om dingen te herkennen.

Ondanks dat het netwerk in staat is zelf katten te herkennen moeten de onderzoekers er bij vermelden dat het menselijk brein nog vele malen geavanceerder is. Zo zou het herkennen van een kat een versimpelde versie zijn van de manier waarop mensen een gezicht kunnen herkennen. Het netwerk zou voor verschillende doeleinden kunnen gaan dienen. Zo is het een stap richting automatische gezichtsherkenning en kan Google het netwerk tevens gebruiken voor het indexeren van afbeeldingen in haar zoekmachine.