Wozniak uit kritiek tegen gang rechtszaak DotCom

Abonneer je gratis op Techzine!

Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, heeft zijn ongenoegen geuit ten opzichte van de rechtszaak die wordt gevoerd tegen Kim DotCom, het brein achter het gewraakte Megaupload. Wozniak ontmoette DotCom twee weken geleden en is sindsdien in contact gebleven met de man.

Volgens de mede-oprichter van Apple is de rechtszaak tegen Kim DotCom te omschrijven als kunstmatig en een bedreiging voor de innovatie van het internet. Wozniak heeft in een interview laten weten sinds korte tijd in contact te zijn met DotCom. "Zo’n twee weken geleden bezocht ik Nieuw-Zeeland om daar een speech te geven. Toen ik hoorde dat Kim niet in de mogelijkheid was om te komen door zijn huisarrest, heb ik besloten de beste man zelf op te zoeken. Sindsdien zijn Kim en ik contact met elkaar blijven houden."

Wozniak laat weten dat hij verbijsterd is door wat de Amerikaanse overheid heeft aangericht in het leven van DotCom. Volgens Wozniak gebruikten veel mensen de dienst voor volledig legale redenen, voordat de Amerikaanse overheid de boel op zwart gooide. Wozniak maakte hierbij nog een kleine vergelijking: "Je sluit ook niet een hele snelweg af wanneer er één iemand te hard rijdt."

Er valt niet te ontkennen dat er via MegaUpload content werd verspreid, welke illegaal was. Echter laat Kim DotCom weten enkel de dienst aan te bieden, wat gebruikers zelf delen is volgens de man hun eigen keuze. Ook Wozniak is van mening dat de consument dient te betalen voor hun content, maar Wozniak is tevens van mening dat het internet open dient te blijven, om zo innovatie te motiveren. Het sluiten van websites als MegaUpload is daarin in zijn ogen een roetzwarte pagina uit de geschiedenis van het net.