Microsoft: ‘Windows Phone 7 ontworpen om te falen’

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft kondigde vorige maand Windows Phone 8 aan en het kwam voor velen als een grote teleurstelling dat het besturingssysteem niet kan draaien op de huidige Windows Phone 7-toestellen. Gebruikers worden wel voorzien van een update, maar krijgen lang niet alle nieuwe functies. Voor Microsoft was het al bij de lancering duidelijk dat Windows Phone 7 geen update zou krijgen naar Windows Phone 8, zo werd het systeem namelijk ontworpen.

Hoewel Windows Phone 7 en haar opvolger qua uiterlijk veel gelijkenissen vertonen, is dit ook direct de enige gelijkenis, zo meldt Greg Sullivan, productmanager van Windows Phone in een interview met CNET. Windows Phone 8 draait op dezelfde kernel als Windows 8, in tegenstelling tot het voorgaande mobiele besturingssysteem. Het erge hieraan is dat Microsoft al vanaf de lancering van Windows Phone 7 wist dat het opvolgende besturingssysteem niet zou werken op de huidige toestellen, maar dit stilhield voor de consument. Microsoft moest Windows Phone 7 wel introduceren, de softwaregigant kon niet langer achterblijven op Android en iOS.

Met andere woorden had Microsoft een basis nodig. Mensen moesten Windows Phone-toestellen kopen om de tijd en inspanningen van ontwikkelaars voor het ontwikkelen van applicaties te rechtvaardigen. Volgens Sullivan is dit plan geslaagd, er zijn inmiddels meer dan 100.000 apps te vinden op de Marketplace. Windows Phone 7 was een belangrijk onderdeel van Microsoft’s mobiele strategie, het systeem was de eerste stap in de uitvoer van een hernieuwde visie, waar de Metro-interface een groot onderdeel van is, naast de designtaal en het nieuwe applicatieplatform.

Sullivan vertelt dat Microsoft er voor heeft gekozen om Windows Phone 7-toestellen niet te laten upgraden naar Windows Phone 8 vanwege verschillende redenen. Zo zouden Windows Phone 7-toestellen niet goed in staat zijn om de ware kracht van het besturingssysteem te ontketenen.