Samsung heeft laten weten een onderzoek te starten naar claims dat een van zijn leveranciers kinderen in dienst zou hebben genomen.

De New Yorkse campagnegroep Child Labor Watch claimt dat enkele van haar onderzoekers bewijs hebben gevonden van kinderarbeid terwijl zij actief waren bij een fabriek van het Chinese HEG Electronics. Er zouden zeven kinderen jonger dan 16 jaar zijn geïdentificeerd van tijdens juni en juli.

Samsung liet weten dat het geen bewijs had gevonden van kinderarbeid toen het een eigen onderzoek deed naar de medewerkers in zijn fabrieken. "Samsung Electronics heeft dit jaar twee aparte inspecties naar de werkcondities van HEG uitgevoerd en heeft geen ongeregeldheden vastgesteld", zo verklaarde de elektronicagigant.

"Een team van inspecteurs bestaande uit Samsung-personeel van het hoofdkwartier van Korea zal op 9 augustus naar Huizhou, China gaan en zal direct starten met een onderzoek en de nodige maatregelen nemen om enige problemen die opduiken op te lossen."

Child Labor Watch laat verder weten dat de onderzoekers weinig contact hadden met andere afdelingen van de fabriek, dus dat er nog veel meer te jonge werknemers zouden kunnen zijn.

Het probleem bij HEG is ontstaan doordat veel kinderen samengevoegd werden met oudere studenten om te werken bij de fabriek tijdens de zomer- en wintervakanties. Door deze menging zijn de kinderen niet opgemerkt en konden ze dus bij de fabriek aan de slag.

In de fabriek van HEG worden onder meer Samsung-smartphones, -dvd’s en -mp3-spelers gemaakt.