Apple eist verbod op alle Galaxy’s in Nederland

Abonneer je gratis op Techzine!

Apple lijkt nog lang niet op te geven in de strijd tegen Samsung. Na de recente winst in de VS gaat het bedrijf nu ook in Europa opnieuw Samsung voor de rechter dagen. Om te beginnen in Nederland en de eerste zitting staat gepland voor morgen, Apple eist via drie bodemprocedures een verbod op alle Samsung Galaxy smartphones en tablets. Ook de recent verschenen Galaxy S III.

Morgen treffen beide bedrijven elkaar opnieuw voor de rechtbank van Den Haag. Volgens Apple maakt Android het besturingssysteem van de Galaxy-producten van Samsung, inbreuk op patenten van Apple. Het gaat onder meer om een patent waarin multi-touch handelingen staan beschreven op verschillende elementen in de gebruikersinterface.

Apple beroept zich op een patent dat vergelijkbaar is met een ander patent waarvoor het Samsung vorig jaar al voor de Haagse rechtbank daagde. Toen verloor Apple die zaak en bepaalde de rechter dat de Samsung-producten geen inbreuk maken op dat patent. Apple lijkt het nu nogmaals te willen proberen met een patent dat net iet anders in elkaar zit.

Zoals eerder beschreven gaat het om drie aparte bodemprocedures waarvan morgen de eerste is over het multitouch patent. De volgende zitting over de tweede bodemprocedure vind plaats op 28 september en gaat over een patent van Apple waarin het scrollen in een fotogalerij staat beschreven. Hiermee won Apple al eerder van Samsung, waarna enkele Samsung-producten werden verboden. Samsung omzeilde dit verbod door de firmware van de toestellen aan te passen zodat deze geen inbreuk meer maken. Of Samsung in nieuwere producten wel weer inbreuk maakt op dit patent is onduidelijk, Apple vind kennelijk van wel.

Tot slot is er nog een derde bodemprocedure en deze gaat geheel over modelrechten. Ook op dit punt verloor Apple vorig jaar bij de Haagse rechtsbank. Bij de modelrechten gaat het er puur en alleen over of Samsung de producten van Apple heeft gekopieerd en zo ja welke producten. Wanneer de derde bodemprocedure wordt behandeld door de Haagse rechtbank is nog niet bekend, deze moet nog worden ingepland.

Ook heeft Apple besloten in hoger beroep te gaan tegen eerder kort geding tussen het bedrijf uit Cuppertino en Samsung. Deze zaak ging over de Galaxy Tab en of deze inbreuk maakte op het modelrecht van de iPad. De rechter vond van niet en veegde de claim van Apple van tafel, nu ligt de zaak bij de hoge raad. In Nederland zullen beide partijen dus veel in de rechtbanken zijn te vinden de komende maanden.

Echter geldt dat ook voor de Duitse kantoren van Apple en Samsung. Apple heeft namelijk besloten om in Duitsland ook Samsung voor de rechter te dagen met het multitouch patent. De uitspraak in deze zaak wordt verwacht op 21 september. Behalve Samsung heeft Apple ook Motorola voor de rechter gedaagd in Duitland wederom met het multitouch patent.